foto: AP
Britu premjere vakardienas teroraktu nosauc par "slimu un izvirtušu"
Mirklis pēc traģiskā uzbrukuma.
2017. gada 23. marts, 08:34

Britu premjere vakardienas teroraktu nosauc par "slimu un izvirtušu"

LETA

Pasaules valstu un valstu apvienību līderi ir nosodījuši teroraktu, kas trešdien notika Londonā pie parlamenta ēkas, un daudzi no viņiem pauduši atbalstu Lielbritānijai. Daudzviet pasaulē ēkas tika aptumšotas un izgaismotas Lielbritānijas karoga krāsās, bet Eifeļa tornis Parīzē naktī bija pavisam tumšs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzbrucējs vispirms uz parlamentam līdzās esošā Vestminsteras tilta ar automašīnu ietriecās gājējos, trīs nogalinot un desmitiem ievainojot. Pēc tam uzbrucējs pie parlamenta ēkas nodūra policistu, bet pašu uzbrucēju nošāva bruņoti policisti.

foto: REUTERS
Britu premjere Terēza Meja vakarā uzrunāja tautu.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja uzrunā pie Dauningstrītas rezidences nosauca šo teroraktu par "slimu un izvirtušu" un sacīja, ka uzbrucējs izraudzījies šo vietu, lai uzbruktu Lielbritānijas demokrātiskajām vērtībām.

Vācijas kanclere Angela Merkele sacīja, ka Vācija stāv "stingri un apņēmīgi līdzās britiem cīņā pret visām terorisma formām". "Šajos smagajos brīžos mēs, vācieši, jūtamies ļoti tuvi britu tautai," piebilda jaunais Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

foto: REUTERS
Uz Vestminsteres tilta terorakta brīdī bija arī "Reuters" fotogrāfs, kurš uzņēma šo attēlu.

Francijas prezidents Fransuā Olands nosūtīja vēsti par "solidaritāti" un "atbalstu britu tautai", sakot, ka Francija var saprast britu sāpes pēc šī uzbrukuma, kurā arī ievainoti trīs Francijas skolēni.

"Francija, kas pēdējā laikā bija tik smagi skarta, zina, ko šodien pārcieš britu tauta," sacīja Olands.

"Solidaritāte ar mūsu britu draugiem, kuriem tik briesmīgi uzbrukts, pilns atbalsts ievainotajiem franču skolēniem, viņu ģimenēm un draugiem," tviterī rakstīja Francijas premjerministrs Bernārs Kaznēvs.

foto: AFP
Viens no nogalinātajiem - Keits Palmers.

ASV Baltā nama administrācija nosodīja šo teroraktu un solīja "pilnu ASV valdības atbalstu, atbildot uz šo uzbrukumu un saucot tiesas priekšā atbildīgos par to".

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo nosūtīja tvītu: "Mūsu domas ir ar šodienas uzbrukuma Londonā upuriem un viņu ģimenēm. Kanādieši paliek vienoti ar Lielbritānijas tautu."

Terorakts Londonā

Londonā pie parlamenta ēkas izcēlusies apšaude, kā rezultātā slēgta Vestminsteras pils.

gallery icon
71

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, kurš Briselē piedalījās tur notikušo teroraktu pirmās gadskārtas piemiņas pasākumos, sacīja, ka "fakts, ka tieši tajā pašā dienā kaut kas līdzīgs noticis Londonā un ar Londonu tiešām nostāda mani tādā situācijā, ka man ... trūkst vārdu, lai izteiktu, kā es jūtos."

"Manas domas ir ar Vestminsteras uzbrukuma upuriem. Eiropa stingri atbalsta Lielbritāniju pret terorismu un ir gatava palīdzēt," tviterī paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova Krievijas televīzijā izteica līdzjūtību Maskavas vārdā un sacīja, ka Krievija jūt Lielbritānijas sāpes.

"Mēs uzskatām to par ļaunumu, pret kuru ir nepieciešams kolektīvi cīnīties. Šajā brīdī, kā vienmēr, mūsu sirdis ir ar britiem un mēs dalām viņu sāpes," teica Zaharova.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite televīzijā paziņoja, ka ir šokēts par "šausmīgajām" ziņām. "Šī pilsēta ir mūsu sirdīs. Mēs uzmanīgi sekojam situācijai un uzturam kontaktus ar britu varas iestādēm," teica Rite.

Itālijas premjerministrs Paolo Džentiloni sacīja, ka "Itālija un Lielbritānija ir blakus viena otrai mūsu nosodījumā un stingrā atbildē uz visām terorisma formām".

"Mūsu līdzjūtība tiem, kas sēro, un visiem, kas ir skarti Londonā. Beļģija atbalsta Lielbritāniju cīņā pret terorismu," tvītoja Beļģijas premjers Šarls Mišels.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans uzsvēra, ka "Turcija dziļi izjūt un dala Lielbritānijas sāpes", kā arī pauž "solidaritāti" ar Lielbritāniju "cīņā pret terorismu".

"Mēs paužam solidaritāti ar britu tautu pēc šodienas .. uzbrukuma," tvītoja Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs.

Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls paziņoja, ka notikušais ir uzbrukums "brīvībai un demokrātijai visur".

Katara uzsvēra, ka tā noraida vardarbību "visās formās" un atbalsta Lielbritānijas valdību "visos pasākumos, kurus tā veic, lai uzturētu valsts drošību".

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro pauda "pilnu atbalstu Londonas cilvēkiem un mūsu absolūtu noraidījumu visām terorisma formām." "Pietiek terorisma, pietiek kara, pietiek vardarbības. Mēs nosodām terorismu visās tā formās un atbalstām upurus un viņu ģimenes," sacīja Maduro.