Cietumā nonāk 34 gadus vecā Lorna, kura savus 3 bērnus gribēja aizvest džihādistiem
Lorna Mūra tiesā meloja un nebija paziņojusi britu likumsargiem, ka viņas vīrs Sajīds Aslams jau 2014. gadā ir devies uz Sīriju pievienoties „Islāma valstij”.
Pasaulē
2016. gada 25. maijs, 22:51

Cietumā nonāk 34 gadus vecā Lorna, kura savus 3 bērnus gribēja aizvest džihādistiem

Jauns.lv

Lielbritānijā reāls cietumsods piespriests sievietei, kura savus trīs bērnus (jaunākais vien 11 mēnešu vecs) vēlējās nogādāt kara zonā, lai viņi izaugtu teroristiskā grupējuma „Islāma valsts” kontrolētajā teritorijā. Islāmā pārgājušajai Lornai Mūrai (Lorna Moore) par šo noziegumu aiz restēm nāksies pavadīt 2,5 gadus, raksta „The Independent”.

34 gadus vecā Mūra nebija vienīgā, kura vēlējusies doties uz džihādistu kontrolētajām teritorijām Sīrijā. Rietummildlendsas reģiona Volslas musulmaņu kopienā bijušas arī vairākas grūtnieces, kuras vēlējušās par katru cenu savas atvases dzemdēt tieši islāmistu teritorijās, uz kurām bija devušies viņu dzīvesbiedri. Lorna Mūra nepaziņoja Lielbritānijas tiesībsargājošajām iestādēm, ka viņas 34 gadus vecais vīrs Sajīds Aslams ir devies uz Sīriju pievienoties „Islāma valstij”, un tas noticis jau 2014. gadā. Tāpat tiesas priekšā stājušies vēl vairāki islāmistu atbalstītāji, tostarp Aimans Šaukats, Alekss Nešs un Kerija Tomsone. Aimanam Šaukatam piespriests 10 gadu cietumsods – viņš vainots tajā, ka palīdzēja Lornas vīram Sajīdam Aslamam un Aleksam Nešam nokļūt pie teroristu grupējuma „Islāma valsts” Sīrijā.

Tiesnesis Čārlzs Vaids atzina, ka Mūra bijusi „ļoti stipra rakstura” sieviete un lieliski zinājusi, ka viņas vīrs Sajīds ir pievienojies teroristiem. Tiesnesis tāpat arī uzsvēra, ka Lorna tiesas procesa laikā melojusi. Mūrai piespriests 2,5 gadu cietumsods. Tiesnesis secināja arī, ka teroristu atbalstīšanā ir vainojami arī Šaukats un Našs. Taču pret Keriju Tomasoni soģis bija pielaidīgāks – viņš to raksturoja kā „naivu sievieti”, kurai uz Sīriju licis doties viņas dzīvesbiedrs Jesaja Siadatans.    

Sajīds Aslams „Islāma valstij” Sīrijā pievienojās 2014. gada augustā. Kad Aslams devās uz Sīriju, lidostā viņu nogādāja Aimans Šaukats. Pēc tam nākamajā dienā sociālajos tīklos Aimans padalījās ar mobilajā tālrunī uzņemtu selfiju, kurā pozē pie „Islāma valsts” karoga. Sajīds, kas tobrīd jau bija nokļuvis Sīrijas teritorijā, Aimanam nosūtīja priecīgu kodētu ziņu – saiti uz dziesmu „Es to paveicu!” („I Made It”) grupas „Cash Money Heroes“ izpildījumā.

Māmiņas dodas uz Sīriju

Pēc dažiem mēnešiem Lorna Mūra iegādājās biļetes, lai lidotu uz Palmu Maljorkā, taču viņas patiesais ceļamērķis bija doties pie vīra uz Sīriju. Viņas plānus nodeva Aleksa Neša sieva Jousma Jana, kura tobrīd atradās Turcijā. „Tiksimies kalifātā,” – šādu ziņu Jousma uzrakstīja Lornai.  

Pēc tam tiesā Lorna Mūra apgalvoja, ka nekad neradītu saviem bērniem draudīgas situācijas, ka bērni viņai ir „pasaulē vissvarīgākie”. Pēc Lornas teiktā, viņas attiecības ar Aslamu patiesībā beigušās jau tad, kad viņš kļuvis vardarbīgs, un pāris kopā palicis tikai bērnu dēļ. Tiesā Mūra arī stāstīja, šķiršanās jautājumā ir vērsusies pie musulmaņu garīdznieka, un viņš atbildējis, ka baltādainajiem musulmaņiem nav nekādu īpašo tiesību un viņai ir jāatgriežas pie sava vīra.  

Savukārt Šaukats, kuram par džihādistu atbalstīšanu piespriests 10 gadu cietumsods, tiesā noliedza, ka, vezdams savus draugus Aslamu un Nešu uz lidostu, palīdzēja viņiem nokļūt Sīrijā. Runājot ar britu izmeklētājiem, viņš sacīja, ka „Islāma valsts” ir liels ļaunums, un apsolīja sadarboties ar tiesībsargiem „kā vien varēs”.

No Rietummidlendsas reģiona 2014. gadā pievienoties džihādistiem devās arī Džeiks Petijs. Tā paša gada decembrī viņš Sīrijā gāja bojā. Pēc tam uz Sīriju devās Petija bijušais klasesbiedrs Jesaja Siadatans, kurš pavēlēja savai grūtniecei sievai Kerijai Tomasonei kopā ar bērniem doties pie viņa un „Islāma valsts” džihādistiem.

Tomasone tiesā atzinās, ka palīdzēja savam vīram veikt teroraktus. Jousmu Janu, kas tobrīd bija mātes cerībās un gaidīja savu un Neša bērnu, Turcijā aizturēja likumsargi un nosūtīja atpakaļ uz Lielbritāniju. Nešs uzņēmās visu atbildību par apsūdzībām teroraktu atbalstīšanā, tāpēc viņa sieva netika apsūdzēta.

Kasjauns.lv / Foto: Vida Press