Izskan jauna versija, kas varējis izraisīt Ēģiptes lidmašīnas iegāšanos jūrā
Speciālisti šobrīd cenšas noteikt, vai katastrofu varēja izraisīt pilotu reakcija uz signāliem par sadūmošanos lidmašīnā.
Pasaulē
2016. gada 28. maijs, 17:22

Izskan jauna versija, kas varējis izraisīt Ēģiptes lidmašīnas iegāšanos jūrā

Jauns.lv

Dūmu detektoru ieslēgšanās lidsabiedrības "EgyptAir" lidmašīnā varēja būt viltus signāls un izraisīt lainera katastrofu, vēsta laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ), atsaucoties uz informētiem avotiem, kas ir tuvi izmeklēšanas gaitai.

Pilotiem veicot darbības, kas šādās situācijās paredzētas A320 modeļa lidmašīnās, pastāv iespēja, ka var atslēgties daļa drošības sistēmu, arī automātiskā lidojuma vadības aizsardzība, skaidro laikraksts.

Līdzīga situācija jau bijusi 2011.gadā. Toreiz drīz pēc lidsabiedrības "United Airlines" lidmašīnas izlidošanas no Ņūorleānas ieslēdzies signāls, kas liecina par sadūmošanos, bet Nacionālās Transporta drošības padomes speciālisti vēlāk paziņoja, ka "nekādas ugunsgrēka vai detaļu pārkāršanas pazīmes" nav atrastas.

Piloti stāstījuši - "pēc tam kad viņi sākuši reaģēt uz brīdinājumiem par sadūmošanos, funkcionēt pārstājušas lidmašīnas komponentes ar elektropievadi", teikts padomes dokumentos, uz kuriem atsaucas laikraksts.

Ekipāža palikusi bez virknes radiosakaru līdzekļu, un tai bijušas vajadzīgas aviodispečeru instrukcijas, lai nosēstos uz skrejceļa.

Lidmašīnas nosēšanās notikusi ar traucējumiem tās vadībā, bet priekšgala ritenis uzskrējis uz zāliena ārpus skrejceļa. Incidentā neviens necieta.

Kā toreiz skaidroja uzņēmums "Airbus", arī jaunākajos laineros uzstādītie dūmu detektori "joprojām ir jūtīgi pret putekļiem un dažiem aerosoliem".

Desmit dienas pēc šiem notikumiem "United Airlines" nosūtījusi pilotiem paziņojumu, ka "Airbus" laineros "bijuši viltus signāli par sadūmošanos", un brīdināja, ka ārkārtas elektrosistēmu atslēgšanu jāveic vienīgi "pamanāmas sadūmošanās" gadījumā.

"EgyptAir" pasažieru lidmašīna "Airbus A320" ar 66 cilvēkiem izlidoja no Parīzes uz Kairu naktī uz 19.maiju un vēlāk, jau atrodoties virs Vidusjūras Ēģiptes gaisa telpā, pazuda no radaru ekrāniem. Līdz šim atrastas dažas lidmašīnas atlūzas 290 kilometrus uz ziemeļiem no Aleksandrijas.

Ēģiptes civilās aviācijas ministrs Šerifs Fatijs paziņojis, ka teroristu uzbrukums ir ticamāks cēlonis nekā tehniskas kļūmes rašanās.

Francija un Ēģipte šajās dienās katastrofas apvidū Vidusjūras dzīlēs sāk meklēšanas operāciju, lai atrastu lidsabiedrības "EgyptAir " avarējušās lidmašīnas "melnās kastes".


LETA/Foto: EPA/AFP/LETA