Padzīti no Idomeni, migranti izveidojuši jaunu nometni turpat netālu
domeni izveidojusies jauna nelegālo imigrantu nometne. Šis personas bija to skaitā, kas at autobusu tika aizvestas prom no Idomeni.
Pasaulē
2016. gada 28. maijs, 23:55

Padzīti no Idomeni, migranti izveidojuši jaunu nometni turpat netālu

Jauns.lv

Netālu no Idomeni ciemata, Maķedonijas pierobežā, Grieķijas ziemeļos, nelegālie imigranti izveidojuši jaunu nometni, sestdien vēsta grieķu laikraksts "Kathimerini". Jaunā nometnē atrodas netālu no vietas, kur Grieķijas varasiestādes šonedēļ likvidēja valstī lielāko nelegālo imigrantu nometni.

Lielākā daļā iepriekšējās nometnes iemītnieku to pameta īsi pirms tās likvidācijas, šādi izvairoties no izmitināšanas oficiālajās nometnēs citviet Grieķijas teritorijā. Likvidējot iepriekšējo nometni, kurā atbilstoši policijas aplēsēm mitinājās 8500 migrantu, evakuēti tika vien 3700. Grieķijas varasiestādes iepriekšējo Idomeni nometni beidza evakuēt ceturtdien.

Sākotnēji Idomeni nometnē, kas izveidojās 2015.gadā migrācijas krīzes kulminācijas laikā, vienlaikus uzturējās aptuveni 2000 nelegālo imigrantu, pirms tie turpināja ceļu uz Vāciju un citām pārtikušajām Rietumeiropas valstīm.

Tomēr martā, kad Balkānu valstis slēdza savas robežas Āzijas un Āfrikas nelegālajiem imigrantiem, nometnes iemītnieku skaits pieauga līdz 12 000. Vairums nelegālo iemītnieku, neraugoties uz skarbajiem dzīves apstākļiem, nometni atteicās pamest, cerot, ka viņiem galu galā atļaus turpināt ceļu uz ziemeļiem.

Kareivīgi noskaņotu imigrantu grupas vairākkārt centās ar varu izlauzties cauri Grieķijas-Maķedonijas robežai. Lai novērstu kārtējo šādu mēģinājumu, Maķedonijas policija pagājušajā mēnesī bija spiesta likt lietā asaru gāzi, un toreiz sadursmēs ievainojumus guva 260 cilvēki. Pateicoties Eiropas Savienības (ES) un Ankaras līgumam, nelegālo imigrantu plūsma no Turcijas uz Grieķiju pēdējā laikā ir sarukusi, taču vienlaikus aktivizējies cilvēku kontrabandas maršruts no Lībijas uz Itāliju.

Pērn ES ieradās vismaz 1,2 miljoni nelegālo imigrantu.

BNS/Foto: Reuters/Scanpix