"Ryanair" aiziešana izbeigs Riges lidostas darbību
"Ryanair" oktobrī aizies no Oslo Riges lidostas; tai būs jābeidz darbība.
Pasaulē
2016. gada 2. jūnijs, 00:21

"Ryanair" aiziešana izbeigs Riges lidostas darbību

Jauns.lv

Īrijas zemo cenu aviokompānija "Ryanair" trešdien paziņoja, ka oktobrī slēgs savu bāzi Oslo Riges lidostā, protestējot pret jaunieviesto pasažieru nodokli, savukārt lidostas vadība atzina, ka pēc "Ryanair" aiziešanas lidostai būs jābeidz darbība.

"Oslo bāze tiks slēgta oktobrī," žurnālistiem paziņoja "Ryanair" komercdirektors Deivids O'Braiens.

1.jūnijā Norvēģijā stājās spēkā 80 norvēģu kronu (deviņu eiro) nodoklis, kas jāsamaksā katram izlidojošajam iekšzemes un starptautisko reisu aviopasažierim.

"Ryanair" paziņojumā teikts, ka līdz ar aviokompānijas aiziešanu no Riges lidostas, kas atrodas 60 kilometru no Oslo, tiks slēgti 16 maršruti un "Ryanair" reisu skaits Norvēģijā saruks par pusi.

Riges lidostas vadība jau iepriekš brīdināja, ka, zaudējot "Ryanair" reisus, lidosta virs nespēs turpināt darbību, jo "Ryanair" nodrošina gandrīz visu satiksmi šajā lidostā. Slēdzot lidostu, darbu zaudēs apmēram tūkstoš cilvēku.

"Ryanair" ir paziņojusi, ka neatstās Riges lidostu, ja pasažieru nodoklis tiks atcelts, taču Norvēģijas valdība ir noraidījusi nodokļa atcelšanas iespēju.

Gadījumā, ja "Ryanair" likvidēs bāzi Riges lidostā, tā plāno lielu daļu reisu pārcelt uz Oslo Torpas lidostu, kas atrodas 110 kilometru no Norvēģijas galvaspilsētas un no kuras tā jau tagad veic reisus vairākos maršrutos.

Oktobrī "Ryanair" plāno sākt reisus divos maršrutos arī no Norvēģijas galvaspilsētas galvenās - Gardemūenes - lidostas, kas atrodas 35 kilometrus no Norvēģijas galvaspilsētas.

Riges un Torpas lidostas ir privātas un orientētas uz zemo cenu lidsabiedrībām, savukārt Gardemūenes lidosta pieder valstij un apkalpo galvenokārt klasiskās aviokompānijas.

BNS/Foto: AP/Scanpix/LETA