Pasaulē
2016. gada 2. jūnijs, 14:30

Publiskots jauns Krievijas nīstāko valstu saraksts. Tajā, protams, arī Latvija

Jauns.lv

Vismaz reizi gadā Levadas socioloģisko pētījumu centrs veic aptauju krievu tautas vidū, lai noskaidrotu, kuras valsts tiem šķiet nedraudzīgākās. Nepārspēts līderis jau kopš seniem laikiem ir ASV.

23% krievu Latviju un Lietuvu uzskata par Krievijai visnedraudzīgākajām valstīm, ierindojot tās nedraudzīgāko valstu topā aiz ASV, Ukrainas, Turcijas un Polijas, liecina ceturtdien publiskotie Jurija Levadas socioloģisko pētījumu centra veiktās aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem par visnedraudzīgāko valsti krievi atzīst ASV - šāds viedoklis ir 72% respondentu. Pērn tādu vērtējumu sniedza 73% aptaujāto, bet 2014.gadā - 69%.

Par otro Krievijai nedraudzīgāko valsti tiek uzskatīta Ukraina - pašlaik 48% aptaujāto atzīst, ka tā ir visnelabvēlīgāk noskaņota pret Krieviju. Pērn tādu uzskatu pauda 37% aptaujāto, bet pirms diviem gadiem - 30%.

Sociologi norāda, ka strauji pieaudzis to Krievijas iedzīvotāju īpatsvars, kas domā, ka visnaidīgāk pret Krieviju noskaņotā valsts ir Turcija. Šogad tādu viedokli pauduši 29% respondentu pretstatā 1% 2014.-2015.gadā.

Poliju par Krievijai visnedraudzīgāko valsti uzskata 24% aptaujas dalībnieku, kam seko Latvija un Lietuva (abas valstis par nedraudzīgākajām atzina 23% respondentu). Pērn gan Latviju, gan Lietuvu par Krievijai visnedraudzīgāko valsti atzina 25% respondentu.

Krievijas iedzīvotāju vērtējumā draudzīgākās valsts statusu saglabājusi Baltkrievija, kuru par vislabvēlīgāk noskaņoto atzīst 50% respondentu pretstatā 55% pērn. Kazahstānu par vislabvēlīgāk noskaņoto atzīst 39% respondentu (pērn 41%), bet Ķīnu, kuru pērn par Krievijai visdraudzīgāko valsti atzina 43%, šogad par tādu atzīst 34% aptaujāto.

Par draudzīgām valstīm Krievijas iedzīvotāji atzīst arī Indiju (18%), Armēniju (13%), Kubu un Sīriju (abas valstis 10%).

Aptaujas rezultāti liecina, ka Krievijas attiecības ar ASV 80% iedzīvotāju uzskata par sliktām. Janvārī tādu viedokli pauda 65%. 31% respondentu atzina, ka pēdējā laikā abu valstu attiecībās vērojamas pozitīvas tendences, 12% atzīst, ka tendences ir negatīvas, bet 49% izmaiņas abu valstu attiecībās nesaskata.

Attiecības ar Eiropas Savienību (ES) par sliktām atzīst 62% respondentu (janvārī 58%), bet 25% aptaujāto vērtējumā attiecības ar bloku ir labas (janvārī 27%). 16% aptaujāto pēdējā laikā ES un Krievijas attiecībās novērojuši uzlabojumus, 28% uzskata, ka tās pasliktinās, bet 47% - ka izmaiņu nav.

Aptauja 20.-23.maijā tika veikta 137 apdzīvotās vietās 48 Krievijas reģionos, un tajā piedalījās 1600 cilvēku.

LETA/Foto: Itar-Tass/Scanpix/LETA