Kāpēc neviens par viņu neziņoja? Igaunija šokā par Tartu vergtura kriminālo pagātni
Igauniju šokējis baiss noziegums – uzņēmējs Kaido Mosens šajā attēlā redzamajā mājā piecus gadus turējis verdzeni.
Pasaulē
2016. gada 4. jūnijs, 06:10

Kāpēc neviens par viņu neziņoja? Igaunija šokā par Tartu vergtura kriminālo pagātni

Jauns.lv

Kaido Mosens, kurš savā mājā piecus gadus verdzībā turēja kādu sievieti, ir rūdīts noziedznieks, uz kura sirdsapziņas ir ne viens vien noziegums. Viņš vairākas reizes bijis tiesāts un sēdējis cietumā. Mosens sodīts par finanšu mahinācijām, vardarbību, krāpniecību, zādzībām un alimentu nemaksāšanu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka mūsu ziemeļu kaimiņvalsti Igauniju šokējis 51 gadus vecās Lea (vārds mainīts) stāsts par to, kā viņu piecus gadus pusbadā, aukstumā un šausmīgā netīrībā turējis, pastāvīgi sitis un necilvēcīgi nostrādinājis Tartu Pētri tirgus īpašnieks Kaido Mosens. Vergtura nežēlība bijusi prātam neaptverama!

Leai no 47 gadus vecā vergtura izdevās izbēgt pagājušajā gadā, un tagad vergturis ir notiesāts uz četrarpus gadiem cietumā par cilvēktirdzniecību, svešas mantas piesavināšanos, krāpniecību, zādzībām un dokumentu viltošanu. Tāpat viņam arī piespriests apmēram 187 000 eiro liels sods, no tiem 150 000 kā morālā kompensācija Leai.

Tallinas laikraksts „Postimees” atklājis šausminošas detaļas par Mosena pagātni. Viņš ir bīstams recidīvists, kurš pirmo reizi tiesāts jau 20 gadu vecumā – 1988. gadā. Noziedznieks ir vairākas reizes tiesāts par krāpniecību, alimentu nemaksāšanu, zādzībām un citām nelikumībām, sēdējis cietumā, turējis bailēs apkārtnes iedzīvotājus, daudziem ir palicis parādā ievērojamas naudas summas. Lai slēptu savu tumšo pagātni, viņš ir arī mainījis uzvārdu.

Kriminālā pagātne

Sociālajos tīklos Mosena kreditori netaupa viņam adresētus skarbus vārdus un apsūdzības. Viņš bēguļojis no parādu nomaksas un alimentu maksāšanas savai bijušajai sievai, kā arī īstenojis dažādas mahināciju shēmas.

Piemēram, sava alus krodziņa „Peetri Turu Pubi” valdē viņš iecēlis pazīstamu pensionāru, kuram par komercdarbību nav nekādas saprašanas, raksta „Postimees”. Tāpat Mosens nodarbinājis un izmantojis bezdarbniekus un bezpajumtniekus, kuriem bieži vien par darbu tā arī nav samaksājis.

Kā daudzi krāpnieki Mosens savulaik nomainījis arī savu uzvārdu – no Paju uz Mosens, lai slēptu savas pagātnes tumšās lappuses un viņu nevarētu atrast parādu piedzinēji. Jau 1988. gadā Kaido Paju stājies tiesas priekšā par izspiešanu. Aizturēšanas brīdī viņš pat pamanījies izbēgt no policijas. Viņš arī tiesāts par smagu miesas bojājumu nodarīšanu un kādu laiku pavadījis ieslodzījumā.

Zaga katrā izdevīgā brīdī

Tartu apriņķa tiesas materiāli liecina, ka Mosens jau septiņas reizes ir tiesāts par dažādiem krimināla raksturs pārkāpumiem. Iepriekšējo reizi viņš tika tiesāts pērn par alimentu nemaksāšanu savai bijušajai sievai un bērnam. Kopējā parāda summa bija 6000 eiro.

Lai slēptu savus ienākumus, viņš norēķinos izmantoja skaidru naudu vai savas ģimenes locekļu banku kontus. Bet, ka viņš operēja ar lielām naudas summām, varētu liecināt kaut vai tas fakts, ka viņš bija tirgus un alus kroga īpašnieks. Vienlaikus viņš arī bija vairāku firmu valdes loceklis un spēkratu, kuri bija reģistrēti uz viņa sievas vai firmu vārda, īpašnieks. Viens no automobiļiem bija katafalks. Mosens arī nodarbojās ar līķu nogādāšanu uz kapsētu.

2013. gadā Mosens biznesu paplašināja un Tartu Pētri rajonā atklāja tirgu un alus krogu. Šajā biznesa jomā viņam īpaši neesot veicies, raksta „Postimees” un Mosens izmantojis ne visai likumīgas iespējas, lai gūtu peļņu.

Lūk, tikai dažu Mosena izdarīto pārkāpumu uzskaitījums:

* 2009. gadā tiesa Mosenu atkārtoti tiesāja par automobiļa vadīšanu alkohola reibumā.

* 2008. gadā viņš Igaunijas telekomunikāciju uzņēmumam bija palicis parādā 2400 kronas (ap 155 eiro).

* 2007. gadā Mosens tika pirmo reizi tiesāts par alimentu nemaksāšanu.

* 2004. gadā viņš no kāda cilvēka aizņēmies lietošanā dažādus darba instrumentus un nākamajā dienā tos uzreiz jau pārdevis.

* Mosens arī zadzis automobiļus, tos izjaucis rezerves daļās un pārdevis, uz sveša vārda ņēmis ātros kredītus.

„Nav jēgas uzskaitīt daudzos Mosena pārkāpumus, lai kļūtu skaidrs, ka viņš bijis rūdīts krāpnieks, kurš apkrāpa visus uz katra soļa,” raksta „Postimees”. Katrs par sevi izdarītais pārkāpums varbūt arī nav milzīga apmēra, bet tos visus sasummējot kopā iznāk iespaidīga kriminālā pagātne.

Kāpēc neviens policijai neziņoja par vergturi?

Leas turēšana verdzībā ir bijusi tikai viena no Mosena daudzo noziegumu epizodēm. Tomēr necilvēcīgo attieksmi pret bezpalīdzīgo invalīdi ar garīgās attīstības traucējumiem redzēja daudzi varmākas radinieki un paziņas. Kāpēc viņi nav centušies glābt nelaimīgo sievieti? „Postimees” raksta:

„Atbilde ir pavisam vienkārša: vairums Mosenam pazīstamo no viņa kaut kādā mērā bija atkarīgi. Kādam viņš bija atradis dzīvesvietu, citam atkal apsolījis darbu... Citi no viņa baidījās, jo cilvēks ar kriminālu pagātni varēja neģēlīgi atriebties. Bijusī Mosena sieva atklājusi, ka viņa bijusi tāda pati sava kādreizējā vīra upure kā Lea”.

Kāds Mosena kaimiņš pastāstījis, ka retu reizi kaimiņmājā ir pamanījis Leu un pat ar viņu parunājies. Viņš arī dzirdējis, ka saimnieks nikni kliedz uz savu verdzeni. Kad kaimiņš sievietei jautājis, kādēļ viņa pacieš vardarbību un neiet nakšņot kaut vai uz bezpajumtnieku patversmi, viņa atbildējusi – par to jāpadomā, bet neko nav darījusi. Vēl kāds kaimiņš pastāstījis, ko Mosens tik skaļi lamājies ar savu sievu, ka viņš Mosena mājai labāk gājis apkārt ar lielu līkumu. Šis kaimiņš Leu redzējis visai reti, tikai tad, kad viņa no mājas iznesusi atkritumu spaini”.

Vaiknes iela, uz kuras atradās Mosena māja attaisno savu nosaukumu (vārds „vaikne” tulkojumā no igauņu valodas – klusā), tā ir viena no klusākajām mikrorajona ielām, aprakstu par Mosena neģēlībām, noslēdz „Postimees”. Vienīgi šo klusumu iztraucēja lamas, kas bija dzirdamas aiz vergtura mājas sienām.


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no „Postimees” / Postimees/Scanpix/LETA