Pāvests atradis veidu, kā apkarot bērnu seksuālu izmantošanu katoļu garīdznieku vidū
Bīskapi, kas "nevērīgi" izturējušies pret priesteru pieļauto bērnu seksuālo izmantošanu, varētu tikt atsaukti no amata.
Pasaulē
2016. gada 4. jūnijs, 17:00

Pāvests atradis veidu, kā apkarot bērnu seksuālu izmantošanu katoļu garīdznieku vidū

Jauns.lv

Bīskapi, kas "nevērīgi" izturējušies pret priesteru pieļauto bērnu seksuālo izmantošanu, var tikt atsaukti no amata, paredz sestdien publiskotā pāvesta apustuliskā vēstule.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pāvests savā "motu proprio" norādījis, ka uz šādiem gadījumiem attiecas kanoniskajās tiesībās esošās normas, kas "nopietnu iemeslu dēļ" atļauj prelātus atcelt no amata.

"Vēlos konkretizēt, ka starp tā dēvētajiem nopietnajiem iemesliem ir bīskapu nevērība pret savu pienākumu veikšanu, īpaši nepilngadīgo vai neaizsargātu pieaugušo seksuālās izmantošanas gadījumos," dokumentā uzsvēris Francisks.

Vatikāna pārstāvis Federiko Lombardi pavēstīja, ka katoļu baznīcas galva izveidojis arī juristu komisiju, kas viņam sniegs nepieciešamo palīdzību bīskapu atcelšanas gadījumos.

Bērnu seksuālās izmantošanas gadījumi, kas nākuši atklātībā Ziemeļamerikā un Eiropā, izsaukuši pret katoļu baznīcu vērstu kritikas lavīnu. Īpaši asa kritika vērsta pret bīskapiem, kas ir zinājuši par šādiem gadījumiem, taču centušies tos noklusēt.

Francisks, stājoties amatā, solīja nesaudzīgi vērsties gan pret pašiem pedofiliem klēra rindās, gan pret tiem garīdzniecības hierarhijas pārstāvjiem, kas tos pieseguši.

BNS/Foto: AFP/Scanpix/LETA