Skandālos iesaistītais bijušais Tallinas mērs gatavs kļūt par Igaunijas prezidentu
​Apsūdzību korupcijā dēļ Savisārs ir atstādināts no Tallinas mēra amata.
Pasaulē
2016. gada 8. jūnijs, 07:50

Skandālos iesaistītais bijušais Tallinas mērs gatavs kļūt par Igaunijas prezidentu

Jauns.lv

Igaunijas opozīcijā esošās Centra partijas līderis Edgars Savisārs otrdien paziņoja par gatavību kandidēt uz valsts prezidenta amatu.

Uzrunājot savas partijas biedrus Nacionālajā bibliotēkā Tallinā, Savisārs sacīja, ka viņam ir spēcīgs mandāts savas kandidatūras izvirzīšanai, jo viņš ir partijas priekšsēdētājs, viņam ir ilga pieredze valsts un ekonomikas problēmu risināšanā un viņš uzskata sevi par vienīgo politiķi Igaunijā, kam ir gan igauņu, gan krievvalodīgo atbalsts.

Centra partija savu kandidātu prezidenta vēlēšanām izvirzīs kongresā 11.jūnijā. Uz izvirzīšanu par prezidenta amata kandidātu pretendē arī citi Centra partijas politiķi - Mailisa Repsa, Marina Rīsalu un Pēters Ernitss.  

Apsūdzību korupcijā dēļ Savisārs ir atstādināts no Tallinas mēra amata.

Valdošajā koalīcijā ietilpstošā "Tēvzemes" un "Res Publica" savienība (IRL) prezidenta amatam izvirzījusi pie par bijušo tieslietu kancleru Allaru Jeksu un aicinājusi šo kandidatūru atbalstīt arī citas parlamentā pārstāvētās partijas. Par gatavību kandidēt uz Igaunijas  prezidenta  amatu paziņojuši arī ārlietu ministre Marina Kaljuranda, bijušais Eiropas Komisijas viceprezidents Sīms Kallass, bijušais aizsardzības ministrs Jāks Jeerīts un citi.

Pašreizējā   Igaunijas   prezidenta  Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēdzas 2016.gada oktobrī. Viņš nedrīkst kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Gaidāms, ka   prezidenta  vēlēšanas   Igaunijas  parlamentā notiks 29.augustā. Nepieciešamības gadījumā elektoru kolēģijas balsojums plānots 24.septembrī.

Igaunijā  valsts   prezidentu  ievēlē parlaments. Lai kļūtu par   prezidentu, kandidātam ir jāsaņem vismaz divu trešdaļu parlamenta deputātu atbalsts. Ja neviens no prezidenta  amata kandidātiem pirmajās divās kārtās to negūst,  prezidentu ievēlē elektoru kolēģija, kurā ietilpst parlamenta deputāti un pašvaldību pārstāvji.

LETA / Foto: AFP/Scanpix/LETA