Smagi bruņots vīrs un mazs meitēns tagad Krimā simbolizē aneksiju pirms 2 gadiem. FOTO
Skulptūras izmaksas piecu miljonu rubļu (68,4 tūkstošu eiro) apmērā saziedoja privātpersonas.
Pasaulē
2016. gada 11. jūnijs, 17:24

Smagi bruņots vīrs un mazs meitēns tagad Krimā simbolizē aneksiju pirms 2 gadiem. FOTO

Jauns.lv

Krimas pussalā sestdien atklāja bronzas statuju, kurā attēlots smagi bruņots Krievijas karavīrs, ar to atzīmējot 2014.gadā notikušo Ukrainas pussalas aneksiju.

Statuja, kas ir nedaudz lielāka par dabisku cilvēka augumu, Krimas galvenajā pilsētā Simferopolē ataino karavīru ar Kalašņikova automātu un munīciju pie krūtīm. Pie viņa kājām glaužas kaķis un maza meitene pasniedz ziedus.

"Mēs atklājam šo pieminekli mūsu brīnišķajiem Krievijas karotājiem - mūsdienu Krievijas karavīram -," ceremonijā sacīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina sūtnis Krimā Oļegs Belavencevs.

Viņš norādīja, ka statuja ataino "mūsu Krievijas karavīru spēku, mieru, pārliecību un laipnību". Statuju veidojis Krievijas tēlnieks Salavats Ščerbakovs, kurš veidojis arī pretrunīgi vērtētu prinča Vladimira, kurš Krievijā ieviesa kristietību, skulptūru, kuru plānots atklāt netālu no Kremļa. Tēlnieks ziņu aģentūra AFP teica, ka "Krievijas karavīrs iemieso Krievijas armiju, bet mazā meitenīte ir Krimas tautas atainojums" un "kaķis parāda, ka miermīlīgā dzīve nav pārrauta".

"Bija viens mērķis - aizstāvēt cilvēkus -, tādēļ nebija asinsizliešanas," viņš komentēja Krievijas karavīru lomu Krimas aneksijā. Tēlnieks atklāja, ka skulptūrai pozējis Krievijas karavīrs, kurš piedalījās aneksijā, tādēļ "mums bija patiesa informācija par notikumiem, kāda bija gaisotne, kas viņiem bija mugurā".

Skulptūras izmaksas piecu miljonu rubļu (68,4 tūkstošu eiro) apmērā saziedoja privātpersonas. Krievijas karavīri formas tērpos bez pazīšanās zīmēm 2014.gada martā pārņēma kontroli Ukrainas Krimas pussalā pirms starptautiski neatzītā referenduma, kurā tika atbalstīta Krimas pievienošana Krievijai. Ukraina un Rietumvalstis saistībā ar šo aneksiju ir noteikušas sankcijas pret Krieviju.


LETA/Foto: Itar-Tass/Reuters/AFP/Scanpix/LETA

Tēmas