Šāds skats paveras kioskos Itālijā - Hitlera "Mein Kampf" gluži par brīvu
Silvio Berluskoni brālis par velti izplata Hitlera "Mein Kampf".
Pasaulē
2016. gada 11. jūnijs, 19:55

Šāds skats paveras kioskos Itālijā - Hitlera "Mein Kampf" gluži par brīvu

Jauns.lv

Itālijas bijušā premjerministra Silvio Berluskoni brālim Paolo piederošais labējais laikraksts "Il Giornale" izpelnījies kritiku par to, ka sestdien bez maksas izdalīja Ādolfa Hitlera antisemītisko politisko manifestu "Mein Kampf" ("Mana cīņa").

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Iepazīstiet to, lai varētu noraidīt," lēmumu izplatīt "Mein Kampf" pamatoja laikraksts, uzsverot, ka "Mein Kampf" "izlasīšana ir reāla pretinde nacionālsociālisma indei".

Laikraksts publicējis 1937.gada manifesta versiju ar vēsturnieka Frančesko Perfeti komentāriem.

"Il Giornale" norādīja, ka "Mein Kampf" ir pirmā no astoņām vēsturiskām grāmatām par nacistisko Trešo Reihu, kuras būs bez maksas pieejamas kopā ar laikrakstu.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci nosodīja iniciatīvu, mikroemuāru vietnē "Twitter" paužot sašutumu par "Il Giornale" rīcību un izsakot atbalstu ebreju kopienai.

"Mein Kampf" bezmaksas izdalīšanu nosodīja arī 30 tūkstošu cilvēku veidotā Itālijas ebreju kopiena, kas ir viena no vecākajām Eiropā.

Daļēji autobigrāfiskā "Mein Kampf " pirmais izdevums iznāca 1925.gadā – astoņus gadus pirms Hitlera nākšanas pie varas. Tajā izklāstīta Hitlera ideoloģija, kas veidoja nacisma pamatus, kā arī ir plaši aprakstīts viņa naids pret ebrejiem, kas noveda pie holokausta, kā rezultātā dzīvību zaudēja ap sešiem miljoniem ebrejiem.

Pēc nacistiskās Vācijas sakāves Otrajā pasaules karā šīs grāmatas autortiesības tika nodotas Bavārijas federālajai zemei, kuras galvaspilsētā Minhenē Hitlers bija dzīvojis. Tā kā pērn pagāja 70 gadi kopš Hitlera nāves, "Mein Kampf" no 1.janvāra kļuva brīvi pieejama lasītājiem.

"Il Giornale", kas pazīstams ar savu labējo pozīciju, jo īpaši migrācijas jautājumos, tirāža ir 200 tūkstoši eksemplāru. Nedz laikraksts, nedz tā īpašnieki netiek turēti aizdomās par antisemītiskiem uzskatiem.

Itālijā nacionālsociālisma jautājumi ir īpaši jūtīgi Hitlera un Benito Musolīni fašistiskā režīma alianses dēļ.

BNS/Foto: AP/Scanpix/LETA