Floridas geju šāvējs radikalizējies internetā no dažādiem teroristu grupējumiem
Omārs radikalizējies tiešsaistē, iedvesmojoties gan no "Islāma valsts", gan no tai konkurējošām grupām kā "Al Nusra" fronte un "Hizbollah".
Pasaulē
2016. gada 13. jūnijs, 22:19

Floridas geju šāvējs radikalizējies internetā no dažādiem teroristu grupējumiem

Jauns.lv

Orlando svētdien apšaudi sarīkojušais uzbrucējs iedvesmojies no dažādiem un savstarpēji konkurējošiem teroristu grupējumiem, pirmdien paziņoja ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Džeims Komijs.

Nav skaidras informācijas, kas liecinātu, ka uzbrucējam būtu bijušas saites ar kādu teroristu grupējumu, un, domājams, viņš radikalizējies tiešsaistē, iedvesmojoties gan no "Islāma valsts", gan no tai konkurējošām grupām kā "Al Nusra" fronte un "Hizbollah", atklāja Komijs.

Šāvēja pieminēto grupējumu daudzveidība pastiprina neskaidrību par viņa motīvu, piebilda FIB direktors.

Viņš uzsvēra, ka FIB aģenti ir "ļoti pārliecināti", ka 29 gadus vecais Omārs Matīns radikalizējās, vismaz daļēji ar informāciju, ko šāvējs atrada internetā.

Kā ziņots, Matīna sarīkotajā apšaudē svētdien tika nogalināti 49 cilvēki, bet vēl 53 tika ievainoti.

Par slaktiņu aizdomās turētais Matīns ir islāmticīgs afgāņu izcelsmes ASV pilsonis, un šobrīd tiesībsargāšanas iestādes cenšas noskaidrot, vai viņam bijuši sakari ar islāma ekstrēmistiem.

Tikmēr ar teroristisko grupējumu "Islāma valsts" saistīti avoti jau uzņēmušies atbildību par šo slaktiņu.

Arī FIB pavēstījis, ka slepkava brīdi pirms uzbrukuma esot zvanījis uz ārkārtas situāciju tālruni un paziņojis, ka ir "Islāma valsts" sekotājs.

FIB atzinis, ka jau divkārt Matīns nonācis izmeklētāju redzeslokā aizdomās par saistību ar ekstrēmistiem un ka 2013. un 2014.gadā viņš esot ticies ar kādu teroristu pašnāvnieku.

Neskatoties uz to, viņam bijusi līdz nākamā gada septembrim derīga ieroča nēsāšanas atļauja.

Svētdien notikušais slaktiņš ir asiņainākais šāda veida noziegums ASV mūsdienu vēsturē, un tas tika sarīkots plaši pazīstamajā Orlando geju naktsklubā "Pulse".

   

LETA/Foto: Myspace