Pasaulē
2016. gada 19. jūnijs, 21:09

Labējā Izraēlas ebreju organizācija aicina balsot par Lielbritānijas izstāšanos no ES

Jauns.lv

Labējā Izraēlas ebreju organizācija "Regavim", kas atbalsta ebreju apmetņu veidošanu Jordānas upes rietumkrastā, mudinājusi britu vēlētājus nākamnedēļ gaidāmajā referendumā balsot par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), lai sodītu to "par atbalstu palestīniešiem".

Proti, organizācija izplatījusi videoparodiju, kurā palestīniešu kaujinieks iesaka Lielbritānijas pilsoņiem palikt Eiropas Savienībā, jo tā atbalsta palestīniešus un finansē palestīniešu māju būvniecību Rietumkrastā.

Kā izteicies "Regavim" vadības pārstāvis Meirs Doičs, tādējādi organizācija vēlas kaitēt Eiropas Savienībai, jo uzskata, ka tā "jaucas iekšējā konfliktā starp Izraēlu un palestīniešiem."

Kadrā redzami vairāki kaujinieki maskās un ar kustības "Hamas" bruņotā spārna - Izeddina al Kasama brigāžu - simboliku, fonā lasāms teksts ""Hamas" vēlas, lai Apvienotā Karaliste paliek Eiropas Savienībā," bet aizkadrā skan vīrieša balss, kas angļu valodā slavē ES par būvniecības projektu finansēšanu Rietumkrastā. "Ja jūs patiesi neieredzat Izra-Elli un gribat atbalstīt mūsu cīņu, palīdziet Lielbritānijai palikt Eiropas Savienībā," aicina runātājs, atzinīgi izsakoties arī par ES pērn pieņemto lēmumu marķēt preces, kas ražotas ebreju apmetnēs Izraēlas okupētajās palestīniešu teritorijās.

Izraēla kontrolē aptuveni 60% Rietumkrasta teritorijas, un palestīniešiem tur ir ārkārtīgi grūti saņemt būvatļaujas. ES palīdzējusi finansēt dažādus projektus Rietumkrastā, bet Izraēla regulāri nojauc būves, ko uzskata par nelikumīgām.

Palestīniešu pašpārvalde arī saņem no ES regulāru finansiālo palīdzību.

Pēc Doiča teiktā, ES rīcība, "marķējot ražojumus un maksājot algas teroristiem, ir neobjektīva un vērsta pret Izraēlu". "Mēs domājam, ka viņiem jārīkojas līdzsvarotāk, bet, kamēr tā nenotiek, mēs vēlamies kaitēt Eiropas Savienībai".

Viņš piebildis, ka kampaņas mērķis ir uzrunāt gan Izraēlas un Lielbritānijas dubultpilsoņus, kas dzīvo Izraēlā, gan "visus, kam Lielbritānijā rūp Izraēla".

BNS