ANO: Pārvietoto cilvēku skaits pasaulē sasniedzis rekordu
Pārvietoto cilvēku skaits ir pakāpeniski pieaudzis kopš pagājušā gadsimta 90.gadu vidus, bet straujāk tas sāka pieaugt pēc 2011.gada, kad sākās konflikts Sīrijā.
Pasaulē
2016. gada 20. jūnijs, 13:29

ANO: Pārvietoto cilvēku skaits pasaulē sasniedzis rekordu

Jauns.lv

Pārvietoto cilvēku skaits pērn visā pasaulē sasniedzis jaunu rekordu - 65,3 miljonus cilvēku, pirmdien paziņojusi ANO bēgļu lietu aģentūra UNHCR.

"Tā ir pirmā reize, kad pārsniegts 60 miljonu slieksnis," secināts UNHCR ikgadējā Globālo Tendenču ziņojumā. Pirms gada pārvietoto cilvēku skaits bija 59,5 miljoni.

Konflikti un vajāšana aizvien lielākam skaitam cilvēku liek atstāt mājas, bet pret imigrantiem vērstais noskaņojums mazina vēlēšanos nometināt bēgļus uz dzīvi citās valstīs, uzsvēra ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi.

"Šodien tiek pārbaudīta valstu vēlme sadarboties ne tikai bēgļu, bet cilvēces kopējo interešu labā," viņš paziņoja.

Visā pasaulē pārvietoto cilvēku skaits pērn pieauga par 5,8 miljoniem, norādīts UNHCR ziņojumā.

ANO secinājusi, ka pārvietoto cilvēku kategorijā ir katrs 113.pasaules iedzīvotājs. Katru minūti 26 cilvēki pamet savas mājas. 2005.gada beigās UNHCR konstatēja, ka katru minūti piespiedu kārtā tiek pārvietoti seši cilvēki.

Pārvietoto cilvēku skaits ir pakāpeniski pieaudzis kopš pagājušā gadsimta 90.gadu vidus, bet straujāk tas sāka pieaugt pēc 2011.gada, kad sākās konflikts Sīrijā.

UNHCR ziņojumā norādīts, ka šobrīd pasaulē kopumā ir vairāk piespiedu kārtā pārvietoto cilvēku nekā iedzīvotāju Francijā, kas ir divdesmit otrā apdzīvotākā valsts pasaulē.

No visiem pārvietotajiem cilvēkiem 40,8 miljoni ir palikuši savā valstī, bet 21,3 miljoni šķērsojuši robežas.

Saskaņā ar ANO datiem visvairāk bēgļu nāk no Sīrijas (4,9 miljoni), Afganistānas (2,7 miljoni) un Somālijas (1,1 miljons). Tie veido vairāk nekā pusi no visiem pasaules bēgļiem. Savukārt iekšēji pārvietoto cilvēku skaits vislielākais ir Kolumbijā (6,9 miljoni), Sīrijā (6,6 miljoni) un Irākā (4,4 miljoni).

ANO secinājusi, ka aptuveni puse no bēgļiem 2015.gadā bijuši bērni, no kuriem daudzi pārvietojušies bez vecākiem vai kāda cita tuvinieka.

Ziņojumā norādīts, ka kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidus samazinājies temps, ar kādu tiek rasti risinājumi bēgļiem un iekšēji pārvietotajām personām, bet pieaudzis to faktoru skaits, kuri apdraud bēgļus.

To cilvēku skaits, kuri varējuši atgriezties mājās vai atrast citu risinājumu, piemēram, integrējušies pirmajā valstī, kurā ieradušies, vai pārcēlušies uz citu, bijis mazs.

Pērn vislielāko skaitu patvēruma lūgumu saņēmusi Vācija, bet otrajā vietā ierindojas ASV. Kopumā industriāli attīstīto valstu vidū 2015.gads bijis rekorda gads jaunu patvēruma lūgumu skaita ziņā - kopumā saņemti aptuveni divi miljoni iesniegumu.


LETA/Foto: EPA/LETA