Irānas izlūkdienests izjaucis "lielāko teroristu sazvērestību" Teherānā
Teroraktu bija paredzēts sarīkot musulmaņu svētā gavēņa mēneša ramadāna laikā.
Pasaulē
2016. gada 20. jūnijs, 20:53

Irānas izlūkdienests izjaucis "lielāko teroristu sazvērestību" Teherānā

Jauns.lv

Irānas izlūkdienesta darbinieki ir izjaukuši "lielāko teroristu sazvērestību", kādu bija paredzēts īstenot galvaspilsētā Teherānā un citās Irānas provincēs, pirmdien ziņoja valsts televīzija, atsaucoties uz Izlūkošanas ministriju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izlūkdienesta aģenti ir konfiscējuši munīciju un spridzekļus, vairāki aizdomās turētie ir aizturēti un tiek nopratināti, vēstīja valsts televīzija.

Irānas pusoficiālā ziņu aģentūra “Fars” citēja Augstākās nacionālās drošības padomes sekretāra Ali Šamhani teikto, ka teroraktu bija paredzēts sarīkot musulmaņu svētā gavēņa mēneša ramadāna laikā.

Mediju ziņās aizturētie bija nosaukti par “takfiriem”, kā arābu un farsi valodās tiek saukti tie musulmaņi, kuri apsūdz citus kā “neticīgos”.

Irānas šiītu režīma varas iestādes bieži par “takfiriem” dēvē sunnītu kaujinieku grupējuma “Islāma valsts” piekritējus, bet vēl nav zināms, vai šajā “teroristu sazvērestībā” iesaistīts tieši šis grupējums.

Irāna ir palīdzējusi Sīrijas un Irākas valdībām cīņās pret “Islāma valsti”.

Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA ziņoja par izjaukto teroristu uzbrukumu, atsaucoties uz Izlūkošanas ministriju, un nosauca tajā iesaistītos par “vahabītu takfiriem”. Vanabisms ir ultrakonservatīvs islāma sunnītu novirziens, kas tiek praktizēts Irānai naidīgajā Saūda Arābijā.

Attiecības starp Irānu un Saūda Arābiju ir pasliktinājušās pēc ievērojama šiītu garīdznieka sodīšanas ar nāvi Saūda Arābijā janvārī, pēc kuras Irānā notika demonstrantu uzbrukumi Saūda Arābijas diplomātiskajām misijām. Pēc šiem uzbrukumiem Saūda Arābija pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Irānu.  

BNS / Foto: AP/Scanpix/LETA