Brisele atkal terorisma bailēs. Aizdomas par spridzinātāju tirdzniecības centrā. FOTO
Policija izsludinājusi trauksmi par iespējamo spridzekli un iepirkšanās centrā ieradusies spridzekļu detonēšanas vienība.
Pasaulē
2016. gada 21. jūnijs, 10:46

Brisele atkal terorisma bailēs. Aizdomas par spridzinātāju tirdzniecības centrā. FOTO

Jauns.lv

Iepirkšanās centrā Briselē otrdien īstenota plaša pretterorisma operācija, paziņojusi Beļģijas prokuratūra, piebilstot, ka aizdomās turētais aizturēts.

Trauksmi izraisījis vīrietis ar neīstu spridzekļu vesti.

Reaģējot uz notiekošo, Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels sasauca drošības kabineta ārkārtas sēdi, ziņoja Beļģijas mediji.

Incidents sākās ap plkst.6.30 (plkst.7.30 pēc Latvijas laika) pēc tam, kad policijas uzmanība tika pievērsta kādam aizdomīgam vīrietim pie Briseles iepirkšanās centra "City 2".

Vairāki Beļģijas mediji ziņoja, ka vīrietis pats piezvanījis policijai un paziņojis, ka viņam mugurā ir veste ar sprāgstvielām.

Raidorganizācija RTL ziņoja, ka policija izsludinājusi trauksmi par iespējamo spridzekli un iepirkšanās centrā ieradusies spridzekļu detonēšanas vienība.

Atsaucoties uz drošības dienestiem, vairāki mediji vēstīja, ka policija nekādas sprāgstvielas nav atradusi. To vēlāk apstiprināja arī Briseles prokuratūra.

"Neviena bumba līdz šim nav atrasta. Pie aizdomās turētā atrastā pašnāvnieka veste nebija īsta," informēja prokuratūra.

Pretterorisma operācijas laikā tirdzniecības centram blakus esošajā metro stacijā tika noslēgtas visas izejas, izņemot vienu, un karavīri pārbaudīja pasažieru bagāžu un mantas.

Policija un karavīri norobežoja visu rajonu.

Beļģija vēl nav atguvusies no islāmistu pašnāvnieku 22.martā sarīkotajiem uzbrukumiem Briseles lidostai un metro. Šajos teroraktos dzīvību zaudēja 22 cilvēki un vairāki simti tika ievainoti.

"Pašreiz situācija tiek kontrolēta," pēc drošības kabineta sēdes paziņoja premjerministrs, piebilstot, ka drošības dienesti saglabā modrību.

Beļģijā joprojām ir spēkā otrs augstākais terorisma draudu līmenis.

"City 2" vēl tikai pagājušajā nedēļā pastiprināja drošības pasākumus, reaģējot uz mediju ziņoto par paaugstinātiem draudiem iepirkšanās centriem. Mediji atsaucās uz kādu policijas iekšējo dokumentu, ziņoja raidorganizācija BBC.

Incidents noticis vien pāris dienas pēc tam, kad Beļģijas varasiestādes veica kratīšanu vairākās adresēs saistībā ar draudiem futbola līdzjutējiem. Trim personām tika izvirzītas apsūdzības par terorakta plānošanu, bet deviņi cilvēki pēc nopratināšanas tika atbrīvoti.

Sestdien tika pārmeklētas adreses vairākos Briseles rajonos, kur savus uzbrukumus plānoja Parīzes teroraktu sarīkotāji un uzbrucēji Briseles lidostai un metro.

Rēķinot uz vienu iedzīvotāju, Beļģijā ir lielākais tā dēvēto ārvalstu džihādistu skaits Eiropas Savienībā - aptuveni 500.

Pēc sestdien notikušajām kratīšanām Beļģijas premjerministrs paziņoja, ka drošības pasākumi valstī tiks pastiprināti, bet solīja, ka plānotie sabiedriskie pasākumi, tostarp ar Eiropas futbola čempionātu saistītie notikumi, atcelti netiks.


LETA/Foto: EPA/LETA, AP, Reuters,AFP/Scanpix/LETA