Pasaulē
2016. gada 21. jūnijs, 22:03

Porošenko: "Vēlēšanas Donbasā iespējamas tikai pēc Krievijas karaspēka izvešanas"

Jauns.lv

Vēlēšanas Donbasā var notikt tikai pēc tam, kad no šī Austrumukrainas reģiona būs izvests Krievijas karaspēks, otrdien viesojoties Francijā, sacīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Krievijai noteiktās sankcijas tiešā veidā ir saistāmas ar deokupācijas procesu - Krievijas karaspēka izvešanu no Ukrainas teritorijas, bruņojuma piegāžu apturēšanu, EDSO Īpašās monitoringa misijas piekļuvi visai teritorijai, arī nekontrolētajam Ukrainas-Krievijas robežas posmam, gūstekņu atbrīvošanu, politiskā procesa sākumu, sacīja Ukrainas prezidents.

Viņš arī pauda pārliecību, ka vēlēšanām ir jābūt godīgām un caurskatāmām un ka pašreizējos apstākļos to nodrošināt nav iespējams.

Francijas prezidents Fransuā Olands savukārt norādīja, ka Krievijai noteiktā sankciju režīma samazināšana var notikt vienīgi tad, kad pilnā apjomā tiks izpildīti Minskas vienošanos nosacījumi par situācijas noregulējumu Ukrainas austrumos.

Viņš arī sacīja, ka tiek gatavota kārtējā "Normandijas formāta" tikšanās, kurā piedalīsies Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas pārstāvji.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

LETA / Foto: EPA/LETA