Skotija vēlas tūlītējas sarunas ar ES par savu vietu blokā
Skotijā 62% atbalstīja palikšanu blokā, bet 38% bija par Lielbritānijas izstāšanos no ES.
Pasaulē
2016. gada 25. jūnijs, 21:50

Skotija vēlas tūlītējas sarunas ar ES par savu vietu blokā

Jauns.lv

Skotija vēlas nekavējoties sākt sarunas ar Eiropas Savienību (ES) par savas vietas blokā aizsargāšanu, jo Lielbritānijā notikušajā referendumā par valsts dalību ES vairākums Skotijas iedzīvotāju atbalstīja palikšanu ES, lai gan valstī kopumā tāda iespēja tika noraidīta, sestdien paziņoja Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc Skotijas valdības ārkārtas sēdes Stērdžena teica, ka ir panākta vienošanās censties rast iespējas "nekavējoties sākt sarunas ar ES institūcijām un citām ES dalībvalstīm, lai izpētītu visas iespējas, kā aizsargāt Skotijas vietu ES".

Lielbritānijā kopumā 52% referenduma dalībnieku atbalstīja ieceri izstāties no ES, bet 48% bija par palikšanu blokā, savukārt Skotijā, kas 2014.gadā neveiksmīgi rīkoja referendumu par atdalīšanos no Lielbritānijas, 62% atbalstīja palikšanu blokā, bet 38% bija par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Piektdien Stērdžena teica, ka referenduma rezultātu dēļ ir jāizskata iespēja rīkot jaunu Skotijas neatkarības referendumu, kas "ļoti iespējams" varētu notikt divu gadu laikā.

Viņa atsaucās uz savas vadītās Skotijas Nacionālās partijas manifestu, kurā teikts, ka jauns neatkarības referendums ir jārīko, ja ir notikušas "būtiskas un krasas apstākļu izmaiņas". 2014.gada referendumā 55% dalībnieku nobalsoja par Skotijas palikšanu Lielbritānijas sastāvā.

Sestdien Stērdžena atkārtoti pauda gatavību īstenot savus plānus.

"Kā jau teicu vakar [piektdien], otrs neatkarības referendums ir acīmredzama iespēja, kas ir jāizskata un ir ļoti iespējama," viņa sacīja.

"Lai nodrošinātu, ka tāda iespēja ir īstenojama nepieciešamajā termiņā, tagad ir jāsper soļi, lai nodrošinātu nepieciešamo tiesību normu pieņemšanu. Valdība šorīt [sestdien] formāli vienojās pie tā strādāt," Stērdžena informēja.

LETA/Foto: EPA/LETA