Bijušais Londonas mērs aicina nesteigties ar izstāšanos no Eiropas Savienības
Džonsons: "Vienīgās izmaiņas, un tās nenotiks lielā steigā, ir tādas, ka Lielbritānija atbrīvos sevi no ES ārkārtējās un neskaidrās likumdošanas. Šajā valstī dzīvojošo ES pilsoņu tiesības būs pilnībā aizsargātas, un tas pats attiecas arī uz ES dzīvojošajiem britu pilsoņiem."
Pasaulē
2016. gada 27. jūnijs, 12:49

Bijušais Londonas mērs aicina nesteigties ar izstāšanos no Eiropas Savienības

Jauns.lv

Bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons, kurš kampaņā pirms referenduma par Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā (ES) aicināja balsot par izstāšanos, pirmdien norādījis, ka nevajag steigties ar aiziešanu no bloka.

"Vienīgās izmaiņas, un tās nenotiks lielā steigā, ir tādas, ka Lielbritānija atbrīvos sevi no ES ārkārtējās un neskaidrās likumdošanas," Džonsons rakstīja komentārā laikrakstā "Daily Telegraph".

"Šajā valstī dzīvojošo ES pilsoņu tiesības būs pilnībā aizsargātas, un tas pats attiecas arī uz ES dzīvojošajiem britu pilsoņiem," paziņoja konservatīvo politiķis, kurš pēc premjerministra Deivida Kamerona demisijas varētu ieņemt nākamā valdības vadītāja amatu.

"Briti varēs doties un strādāt ES, dzīvot, ceļot, mācīties, pirkt mājas un iekārtoties uz dzīvi," viņš sacīja.

Džonsons arī uzsvēra, ka Lielbritānija saglabās ciešas saites ar Eiropu.

"Joprojām būs intensīva un pastiprinoša Eiropas sadarbība un partnerība lielā skaitā jomu: mākslā, zinātnē, universitātēs un vides uzlabošanā," piebilda bijušais Londonas mērs.

Viņš arī aicināja uz sapratni ar tiem, kuri referendumā balsoja par palikšanu ES.

Džonsons tomēr uzsvēra, ka "bažu klimats" ir izveidojies pārspīlēto kampaņas brīdinājumu dēļ.

"Gan pie mums, gan ārzemēs negatīvās sekas tiek ārkārtīgi pārspīlētas, bet pozitīvā puse tiek ignorēta," paziņoja Džonsons.

Viņš arī komentēja Skotijas premjerministres Nikolas Stērdženas izteikumus, ka tuvāko divu gadu laikā ir "ļoti iespējams" vēl viens referendums par Skotijas neatkarību, jo vairums Skotijas vēlētāju balsoja par palikšanu ES.

"Mums 2014.gadā bija viens Skotijas referendums, un es nejūtu īstu apetīti rīkot vēl vienu," viņš pavēstīja.

"Labi zināms, ka ir daudz labāk kopīgi veidot jaunas un labākas attiecības ar ES, balstītas uz brīvās tirdzniecības partnerību, nevis federālu sistēmu," uzsvēra Džonsons.

Jau vēstīts, ka otrdien un trešdien Briselē notiks ES samits. Paredzēts, ka otrdien darba vakariņās Kamerons informēs pārējo dalībvalstu vadītājus par situāciju, bet trešdien pārējo 27 valstu līderi tiksies bez Lielbritānijas premjera, lai izstrādātu savu nostāju.

Ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 51,9% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48,1% - par palikšanu blokā. Piektdien Kamerons paziņoja, ka līdz viņa vadītās Konservatīvo partijas konferencei oktobrī atstās valdības vadītāja, kā arī partijas līdera amatu un līdz tam laikam ir jāatrod jauns līderis, kurš vadīs izstāšanās sarunas.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA