Britu karaliene Elizabete II par pēdējo dienu satricinājumiem gaumīgi pajoko
Ziemeļīrijas vizītes laikā Elizabete jokoja, taču gaumīgi neviennozīmīgi. Viņai jāsaglabā politiskā neitralitāte izteikumos.
Pasaulē
2016. gada 28. jūnijs, 08:14

Britu karaliene Elizabete II par pēdējo dienu satricinājumiem gaumīgi pajoko

Jauns.lv

Lielbritānijas karaliene Elizabete II Ziemeļīrijā piedalījusies pirmajā publiskajā pasākumā kopš Lielbritānijas iedzīvotāji nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), un smejoties paziņojusi, ka...

... pēc pēdējā laika notikumiem "vēl esmu dzīva".

Elizabete II pirmdien Ziemeļīrijā ieradās laikā, kad Lielbritāniju satricinājusi politiskā un ekonomiskā neskaidrība par valsts nākotni ES, Lielbritānijas mārciņas vērtība pret ASV dolāru sasniegusi zemāko atzīmi 30 gadu laikā, bet spēcīgā Anglijas vīriešu futbola izlase Eiropas čempionātā piedzīvoja negaidītu zaudējumu Islandes izlasei.

Karaliene ieradās divu dienu vizītē Ziemeļīrijā, kur tikās ar šīs Lielbritānijas daļas līderiem, tostarp bijušo kustības "Īru Republikāņu armija" locekli Martinu Makginesu, kurš tagad ir Ziemeļīrijas pirmais ministrs.

"Sveiki, kā jums klājas?" sniedzot roku karalienei, sacīja Makginess.

"Es tomēr vēl esmu dzīva," smejoties atteica Elizabete II, atbildot uz viņa rokasspiedienu.

"Esam bijuši diezgan aizņemti. Diezgan daudz kas ir noticis," viņa piebilda, lai gan nav skaidrs, vai viņa runāja par politiskajiem notikumiem Lielbritānijā vai nesenajām dzimšanas dienas svinībām.

Elizabete II šogad atzīmēja 90.dzimšanas dienu, un atbilstoši tradīcijai svinības Lielbritānijā notiek divas reizes - aprīlī, kad ir karalienes īstā dzimšanas diena, un jūnijā, kad notiek plašas svinības ar militāro parādi.

Karaliene nav izplatījusi oficiālu paziņojumu par referenduma rezultātiem. Kā konstitucionālas monarhijas līdere Elizabete II visas kampaņas pirms referenduma laikā ir saglabājusi politisku neitralitāti.

Skotijā un Ziemeļīrijā vairākums referenduma dalībnieku vēlējās, lai Lielbritānija paliek ES, bet Anglijas un Velsas eiroskeptiskais balsojums valsts kopīgo rezultātu nosvēra par labu aiziešanai no bloka. Lielbritānijā kopumā 23.jūnijā notikušajā referendumā 52% dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES, bet 48% - par palikšanu.

Tāds balsojuma rezultāts ir atjaunojis runas par Skotijas neatkarību no Lielbritānijas, bet Makginesa partija "Sinn Fein" steidza izteikt aicinājumu rīkot referendumu par Īrijas vienotību, kas nozīmētu Ziemeļīrijas aiziešanu no Lielbritānijas un apvienošanos ar Īriju.

"Mēs runājām par daudzām lietām, no kurām nevienu es jums neatklāšu," pēc tikšanās aiz slēgtām durvīm ar karalieni sacīja Ziemeļīrijas pirmais ministrs.

BNS/Foto: EPA/Reuters/Scanpix/LETA