Pieaug pieprasījums pēc Īrijas pasēm. Ļoti daudz britu "Googlei" prasa: kā iegūt Īrijas pilsonību?
Pēc "Brexit" referenduma pieaug pieprasījums pēc Īrijas pasēm.
Pasaulē
2016. gada 28. jūnijs, 15:10

Pieaug pieprasījums pēc Īrijas pasēm. Ļoti daudz britu "Googlei" prasa: kā iegūt Īrijas pilsonību?

Jauns.lv

Pēc Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) pieaudzis pieprasījums pēc Īrijas pasēm, kas to īpašniekiem arī turpmāk ļaus būt par ES pilsoņiem, pirmdien paziņoja amatpersonas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ziemeļīrijā mēs esam pieredzējuši neparasti augstu to cilvēku skaitu, kas vēlas iegūt Īrijas pasu pieteikuma formas, tomēr mums nav precīzu skaitļu vai sadalījuma pa filiālēm," informēja Apvienotās Karalistes Pasta birojs, kas nodarbojas par pasu pieteikumu lietām.

"Pēdējās dienās ir pieaudzis jautājumu skaits par tiesībām saņemt Īrijas pasi," sacīja Īrijas vēstniecības Londonā preses sekretāre. "Tomēr ziņas par rindām pie pasu birojiem ir aplamas."

Tīmekļa meklēšanas programmā "Google" vārdu "Īrijas pase" meklēšanas aktivitāte pieauga jau dažas stundas pēc referenduma, liecina pakalpojuma "Google Trends" dati.

Aizvadītās nedēļas laikā frāzes "prasības Īrijas pases iegūšanai" meklēšanas biežums pieauga par 800%, bet frāzes "kā iegūt Īrijas pasi" variantiem - par 250%.

Vislielākā interese bijusi Ziemeļīrijas pilsētās, liecina dati.

Visiem cilvēkiem, kas Īrijas salā dzimuši līdz 2005.gadam, ir tiesības uz Īrijas pilsonību. Cilvēki, kuru vecāki dzimuši Īrijā, var automātiski pretendēt uz Īrijas pasi.

Lielbritānijā dzīvo 430 000 cilvēku, kas ir dzimuši Īrijā, bet īru senči bijuši katram ceturtajam Lielbritānijas iedzīvotājam, atsaucoties uz tautas skaitīšanas datiem, informēja Īrijas Ārlietu un tirdzniecības ministrija.

"Apvienotās Karalistes pasu īpašniekiem nav steidzamas nepieciešamības interesēties par pieteikšanos uz kādas citas ES dalībvalsts pasi," skaidroja ministrija.

"Mēs ceram, ka nebūs būtiskas ietekmes uz procesa laiku, kādā Īrijas pilsoņi varēs atjaunot savas jau esošās pases."

LETA/Foto: Vida Press

Tēmas