Putins un Erdogans vienojas produktīvā un pozitīvā telefonsarunā
Putinam un Erdoganam bijusi pirmā telefonsaruna kopš Krievijas bumbvedēja notriekšanas.
Pasaulē
2016. gada 29. jūnijs, 15:29

Putins un Erdogans vienojas produktīvā un pozitīvā telefonsarunā

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa Turcijas kolēģis Redžeps Tajips Erdogans aizvadījuši pirmo telefonsarunu, kopš Turcija pagājušā gada novembrī uz robežas ar Sīriju notrieca Krievijas bumbvedēju.

"Tikko noslēdzās prezidenta telefona zvans prezidentam Putinam," Turcijas amatpersona pavēstīja reportieriem Ankarā.

"Abiem līderiem bija ļoti produktīva un pozitīva saruna. Drīz būs gatavs rakstisks paziņojums," piebilda amatpersona. Kā paziņoja Turcijas prezidenta birojs, Erdogans un Putins vienojušies satikties.

Kremlis apstiprināja, ka abu līderu telefonsaruna ir notikusi.

Maskava arī paziņoja, ka Putins paudis savu līdzjūtību saistībā ar Stambulā notikušo teroraktu, kurā gājuši bojā vismaz 36 cilvēki.

"Prezidents Putins izteica savu līdzjūtību turku tautai par šo šausmīgo teroraktu," sacīja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Abu līderu telefonsaruna sekoja pēc tam, kad Erdogans pirmdien nosūtīja Putinam vēstuli, kurā, pēc Maskavas teiktā, pausta atvainošanās par bumbvedēja notriekšanu.

Ankara paziņojusi, ka Erdogans vēstulē paudis "nožēlu", bet nav tieši atvainojies par lidmašīnas notriekšanu.

Krievijas un Turcijas attiecības saasinājušās, kopš 24.novembrī Turcijas iznīcinātāji pie Turcijas-Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju "Su-24". Turcija paziņojusi, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, bet Krievija to noliedz un uzstāj, ka tā bijusi Turcijas plānota provokācija. Ankara sākotnēji atteicās atvainoties par notikušo, savukārt Krievija ieviesa ekonomiskās sankcijas pret Turciju.

Erdogans pēc attiecību pasliktināšanās vēlējās tikties ar Putinu Parīzes klimata konferences laikā, tomēr Krievijas līderis to noraidīja.

 

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA