Izlasi, pirms brauc uz Lietuvu! Pērkot alkoholu, dokumenti būs jāuzrāda VISIEM
No 2.septembra visiem alkohola pircējiem Lietuvā būs jāuzrāda dokumenti – arī tad, ja esi sirmgalvis un lietotājs ar stāžu. Līdzīga kārtība alkohola tirgošanā ir spēkā ASV un Skandināvijas valstīs.
Pasaulē
2016. gada 1. jūlijs, 06:58

Izlasi, pirms brauc uz Lietuvu! Pērkot alkoholu, dokumenti būs jāuzrāda VISIEM

Jauns.lv

Pērkot alkoholiskos dzērienus, turpmāk Lietuvā personu apliecinoši dokumenti būs jāuzrāda ikvienam pircējam, neatkarīgi no viņa vecuma – ar šādu visai drosmīgu iniciatīvu ir gatava izrādīt lielākā daļa mūsu kaimiņvalsts pārtikas un alkohola tirgotāju. Tās mērķis ir samazināt iedzīvotāju ikgadējo alkohola patēriņu, īpašu uzmanību pievēršot nepilngadīgajiem, ziņo vietne 15min.lt.

Lietuvas tirdzniecības uzņēmumu asociācija informē, ka savu lojalitāti un dalību apstiprinājuši tādas veikalu ķēdes kā „Maxima LT”, „Rimi Lietuva”, “Palink”, „Prisma LT” un „Alianse Aibe” un Lietuvas kooperatīvu sabiedrības vadītāji. „Galvenais, kas jāzina – no 2.septembra visiem pircējiem, neskatoties uz vecumu, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, būs jāuzrāda personu apliecinoši dokumenti,” iniciatīvas paredzētās izmaiņas skaidro asociācijas pārstāve Raminta Česnuliene.

Turklāt atbalstīt šo iniciatīvu tiks aicinātas arī sabiedriskās ēdināšanas iestādes. Tirgotāji prognozē, ka šī soļa dēļ alkohola tirdzniecība saruks par 10-15 procentiem.  

Cer samazināt alkohola patēriņu valstī

Šādu izmaiņu pamatā ir satraucošie statistikas dati par alkohola lietošanu mūsu kaimiņvalstī.  Lietuva ir pirmajā vietā pasaulē, rēķinot alkohola patēriņu uz cilvēku. 

Tirdzniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirektors Laurīns Vilims preses konferencē skaidroja, ka primārais iniciatīvas mērķis ir no alkohola atturēt nepilngadīgos, ziņo Lietuvas medijs 15min.lt: „Pirmkārt, vēlamies maksimāli izskaust veidus, kādos nepilngadīgie var tikt pie grādīgās dziras, kā arī izslēgt cilvēcisko faktoru un kļūdas - gadījumos, kad personas vecumu un to, vai pircējs ir pilngadīgs, cenšas noteikt kasieris.” Tirdzniecības uzņēmumu asociācija cer mainīt sabiedrības domāšanu un veicināt atbildību pret sevi un citiem.

„Uzskatu, ka jaunie noteikumi liks cilvēkiem padomāt vai tiešām konkrētajā mirklī viņiem ir vajadzīga šī alus vai vīna pudele,” par iniciatīvu izteicies tās atbalstītājs, Veselības aizsardzības ministrs Jurs Požela.

Tiek cerēts, ka šie noteikumi samazinās impulsīvo pircēju skaitu (tādu, kas, piemēram, nākot no sporta kluba iegriežas nopirkt baltvīna vai alus pudeli vakariņām – ja nebūs līdzi personas dokumentu, to izdarīt nevarēs).

Sāpīga tēma ir arī dažādu deklasētu elementu paradums pirkt alkoholu nepilngadīgajiem. Ir cerība, ka šie noteikumi samazinās situācijas, ka bezpajumtnieki pērk dzērienus pusaudžiem, kuri to palūdz pie veikala stūra, - jo gluži vienkārši nebūs personu apliecinošu dokumentu.

Vēl kāda nianse - lai izslēgtu cilvēcisko faktoru, personas dokuments būs nevis vienkārši jāuzrāda, bet pārdevējam būs pienākums to arī piereģistrēt. Personas datus gan tirgotāji sola neuzglabāt. 

Veikalu ķēde „Lidl” atsakās piedalīties

Iniciatīvā iesaistītie tirgotāji izteikuši aicinājumu pievienoties arī Lietuvas bāriem, restorāniem un naktsklubiem. Atteikumu piedalīties izteikusi pirms neilga laika Lietuvā ienākusī vācu lielveikalu ķēde „Lidl”. Tās vadība pamatojusi lēmumu ar to, ka tirgū veikali ienākuši vien nesen, un apsolījuši izskatīt šo jautājumu vēlāk.

Lietuvas statistikas departamenta dati norāda, ka 2014.gadā vidējais gada alkohola patēriņš uz vienu personu ir aptuveni 14,2 litri.

Rēķinās ar 15% pārdošanas kritumu

Lietuvas „Maxima” izpilddirektors Židrūns Valkeris saka, ka veikalu ķēde jau iepriekš bija mēģinājusi izvērst līdzīgu kampaņu, taču sasteigtības, sabiedrības neinformētības un līdzīgi domājošo veikalu trūkuma dēļ tas neizdevās. Runājot par gaidāmajām izmaiņām pārdošanas apjomos, Valkeris neslēpj – tiek prognozēts alkohola noieta kritums 10-15% apmēros. „Uzskatu, šāds kritums gan nebūs pārāk liels trieciens,” izteicies „Maxima” vadītājs.

Latvijā šādu iniciatīvu nevajagot

Latvijas pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis sarunā ar portālu Kasjauns.lv, komentējot kaimiņvalsts tirgotāju rosību, apgalvo, ka Latvijā kas līdzīgs jau pastāv: „Alkohola patēriņa likums paredz, ka, pērkot alkoholiskos dzērienus, personu apliecinoši dokumenti jāuzrāda līdz pat 25 gadu vecumam, turklāt bez pārdevēja uzaicinājuma. Un ziniet, šis strādā. Attiecībā pret lietuviešu centieniem šādi mazināt alkohola patēriņu, jāsaka, ka ir arī citi veidi, piemēram, veselīga dzīvesveida popularizēšana.”

Asociācijas izpilddirektors arī informē, ka katru gadu septembrī, sākoties skolas laikam, saistībā alkohola tirgošanas normām tiek instruēts veikalu pārdevēju un kasieru personāls.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock, Edijs Pālens/LETA