Sprādzienos Bagdādes tirdzniecības rajonā nogalināti 125 cilvēki. FOTO
Pirmais sprādziens nograndis ļaužu pilnā ielā galvaspilsētas Karradas rajonā.
Pasaulē
2016. gada 3. jūlijs, 11:25

Sprādzienos Bagdādes tirdzniecības rajonā nogalināti 125 cilvēki. FOTO

Jauns.lv

(Ziņa papildināta 21:40) Divos sprādzienos Bagdādē svētdien nogalināti vismaz 125 cilvēki un ievainoti vēl gandrīz 200, paziņojuši drošības dienestu pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mīnētas automašīnas sprādziens ap pusnakti nograndis galvaspilsētas Karradas rajonā, kur atrodas daudz veikalu un restorānu, prasot 119 cilvēku dzīvības un ievainojot vēl vairāk nekā 180. Ielas tobrīd bija pilnas ļaužu, kuri pēc tumsas iestāšanās bija devušies iepirkties pirms svētkiem, kas noslēdz musulmaņu gavēņa mēnesi.

Bojāgājušo skaitā ir vismaz 15 bērni, desmit sievietes un seši policisti. Upuru skaits var izrādīties lielāks, jo vairāki cilvēki šobrīd tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts.

Sprādziens izraisīja nopietnu ugunsgrēku tuvējās mājās, ko nebija izdevies apdzēst vēl 12 stundas vēlāk.

Lielākā daļa upuru sprādziena brīdī atradušies daudzstāvu tirdzniecības un atpūtas centrā. Kā stāsta kāds izdzīvojušais sprādziena aculiecinieks, kas tobrīd bija izgājis no ēkas, viņam licies, ka sākusies zemestrīce. "Sāku zvanīt draugiem, bet neviens neatbildēja. Viens no viņiem gājis bojā, viens ir ievainots, bet vēl viens joprojām tiek meklēts," viņš piebildis.

Atbildību par šo terora aktu internetā publicētā paziņojumā uzņēmies grupējums "Islāma valsts", uzsverot, ka tas bijis vērsts pret šiītiem. Ziņu aģentūrai AP nav iespēju šo apgalvojumu pārbaudīt no neatkarīgiem avotiem.

Dažas stundas pēc sprādziena nelaimes vietu apmeklēja Irākas premjerministrs Haiders al Abadi. Kā liecina videoieraksti sociālajos medijos, pūlis sagaidījis premjeru ar sašutuma saucieniem, paužot neapmierinātību par drošības situāciju galvaspilsētā.

Pieminot upurus, premjers izsludinājis Irākā triju dienu sēras.

Otrs sprādziens noticis Bagdādes austrumdaļā. Pašdarināta spridzekļa eksplozijā nogalināti pieci un ievainoti 16 cilvēki. Par šo sprādzienu atbildību neviens nav uzņēmies, bet notikušā apstākļi liek domāt par "Islāma valsts" rokrakstu.

Abi sprādzieni sarīkoti tikai nedēļu pēc tam, kad Irākas spēki paziņoja, ka pilnībā atkarojuši "Islāma valstij" Fallūdžu. Grupējums joprojām kontrolē Irākas otro lielāko pilsētu Mosulu.

Kā svētdien paziņojis Irākas apvienotais operāciju štābs, valdības spēki atkarojuši septiņus ciemus uz dienvidiem no Mosulas, turpinot martā sāktu vietēja mēroga operāciju, kuras mērķis ir nogriezt džihādistiem apgādes ceļus.

LETA / Foto: AP/Scanpix/LETA / AFP/Scanpix/LETA / Reuters/Scanpix/LETA