Dānijā pēc Lielbritānijas referenduma pieaug atbalsts Eiropas Savienībai
To dāņu skaits, kas atbalsta valsts palikšanu ES, pirms referenduma veiktā aptaujā bija 59,8%, bet pēc referenduma tas pieaudzis līdz 69%.
Pasaulē
2016. gada 4. jūlijs, 23:27

Dānijā pēc Lielbritānijas referenduma pieaug atbalsts Eiropas Savienībai

Jauns.lv

Divu sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka pēc britu balsojuma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) dāņu vidū atbalsts valsts dalībai blokā ir pieaudzis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viena no aptaujām veikta pirms 23.jūnija referenduma Lielbritānijā, bet otra - pēc referenduma, un to rezultāti liecina, ka krasi sarucis to respondentu īpatsvars, kas vēlētos arī Dānijā tautas nobalsošanu par turpmāko dalību ES. Vienlaikus aptauju rezultāti liecina, ka Dānijā strauji pieaudzis ES atbalstītāju īpatsvars.

Sabiedriskās domas izpētes uzņēmuma "Voxmeter" veiktā aptaujā pirms Lielbritānijas referenduma 40,7% respondentu pauda vēlmi par līdzīgu tautas nobalsošanu Dānijā, bet pēc 23.jūnija referenduma veiktā aptaujā tādu viedokli pauda tikai 32%.

Savukārt to dāņu skaits, kas atbalsta valsts palikšanu ES, pirms referenduma veiktā aptaujā bija 59,8%, bet pēc referenduma tas pieaudzis līdz 69%.

Orhūsas Universitātes profesors Dereks Bīčs, kurš ir eksperts jautājumos par dāņu attieksmi pret ES, norādīja, ka britu referendumā izdarītās izvēles radītā neskaidrība dāņus mudinājusi novērtēt ES sniegtos ieguvumus un pieņemt, ka esošā situācija ir labāka nekā iespējamās izstāšanās sekas.

23.jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES.

Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata. Tāpat savas pozīcijas atstājuši vairāki līderi, kas pirms referenduma mudināja atbalstīt izstāšanos, piemēram, bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons, kurš iepriekš tika minēts kā iespējamais Kamerona pēctecis, ir atteicies no kandidēšanas uz šo amatu, bet eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderis Naidžels Farāžs pirmdien paziņoja par atkāpšanos no amata.

LETA/Foto: Vida Press