ASV aizsardzības ministrs: jaunās sankcijas pret Krieviju ir tikai sākums
ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.
Pasaulē
2017. gada 11. janvāris, 07:11

ASV aizsardzības ministrs: jaunās sankcijas pret Krieviju ir tikai sākums

Jauns.lv

Sankcijas, kuras ASV pēdējā laikā noteikušas pret Krieviju tās kiberuzbrukumu dēļ, ir tikai sākums, otrdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ir dotas dažas atbildes. Es domāju, ka tas ir jāuzskata par sākumu, nevis beigām," Kārters paziņoja savā pēdējā preses konferencē Pentagonā. Viņš nesniedza detalizētāku informāciju.

Mediji pirmdien ziņoja, ka ASV piemērojušas ekonomiskās sankcijas vēl pieciem Krievijas pilsoņiem, tostarp Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājam Aleksandram Bastrikinam.

Sankcijas noteiktas trīs dienas pēc tam, kad ASV publiskoja izlūkdienestu ziņojumu ar secinājumu, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins "pavēlējis" veikt pasākumus ar mērķi ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas, lai grautu uzticēšanos šim demokrātiskajam procesam un kaitētu Demokrātu partijas kandidātei Hilarijai Klintonei.

ASV amatpersonas apgalvo, ka sankcijas nav saistītas ar šo lietu. Tās ir noteiktas pret cilvēktiesību pārkāpumos iesaistītām personām.

Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes spīkers Vjačeslavs Volodins otrdien valsts mediju pārraidītos izteikumos sacīja, ka jaunās ASV sankcijas pret atsevišķiem Krievijas pilsoņiem ir aizejošā ASV prezidenta Baraka Obamas un viņa administrācijas "histērijas" izpausme.

ASV Finanšu ministrijas sankcijām pakļauto cilvēku sarakstā ir arī divi Krievijas pilsoņi - Andrejs Lugovojs un Dmitrijs Kovtuns -, kas tiek vainoti par bijušā Krievijas spiega un Putina kritizētāja Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu Londonā 2006.gadā.

Valsts domes deputāts Lugovojs otrdien paziņoja, ka šīs sankcijas ir absurdas, un pajokoja, ka viņu tikpat labi varētu apsūdzēt dopinga lietošanā 2014.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos.

Obamas administrācija decembrī izraidīja 35 Krievijas diplomātus saistībā ar apsūdzībām Krievijai, ka tās hakeri ielauzušies ASV Demokrātu partijas datoros, lai ietekmētu novembrī notikušās ASV prezidenta vēlēšanas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins toreiz paziņoja, ka viņš

neatbildēs ar ASV diplomātu izraidīšanu.

ASV prezidenta amatā 20.janvārī stāsies republikānis Donalds Tramps, kurš ir atzinīgi novērtējis Putinu un solījis atjaunot ASV un Krievijas attiecības.

ASV Senātā iesniegts likumprojekts par papildu sankcijām pret Krieviju

Amerikāņu senatoru grupa, kurā ir republikānis Džons Makeins un vairāki demokrātu senatori, otrdien iesniedza Kongresa augšpalātā Senātā likumprojektu, kas paredz papildu sankciju noteikšanu pret Krieviju tās kiberuzbrukumu dēļ.

Žurnālistiem par šī likumprojekta iesniegšanu paziņoja demokrātu senators Bens Kardins, kurš ir viens no šīs grupas.

"Mums uzbruka, un mums uzbruka Krievija," sacīja Kardins.

Viņš uzsvēra, ka "izlūkdienestu 6.janvāra ziņojums skaidri pasaka to, ka uzbrukumu vadīja prezidents Putins un ka tā mērķis bija graut uzticību mūsu vēlēšanu sistēmai".

"Kad mūsu nācijai uzbruka Pērlhārborā, kad tai uzbruka [2001.gada] 11.septembrī, mēs spērām soļus pret tiem, kas mums uzbruka," sacīja Kardins.

"Mēs nevaram darboties kā vienmēr. Mums ir jāsper soļi, lai būtu skaidrs, ka šādām darbībām būs sekas, un mūsu likumprojekts to dara," viņš piebilda.

Kardins piebilda, ka šīs sankcijas skars enerģētikas sektoru un Krievijas valsts parāda vērtspapīrus.

LETA / Foto: AFP/Scanpix/LETA