Kanādas Anglikāņu baznīca nobalso pret geju laulībām
Viendzimuma laulības Kanādā ir legālas kopš 2005.gada, taču Anglikāņu baznīca tās nevēlas.
Pasaulē
2016. gada 12. jūlijs, 09:48

Kanādas Anglikāņu baznīca nobalso pret geju laulībām

Jauns.lv

Kanādas Anglikāņu baznīca pēc gandrīz nedēļu ilgām debatēm pirmdien nobalsoja pret viendzimuma laulību atzīšanu.

Vairāk nekā 200 delegātu, piedaloties sešas dienas ilgajā baznīcas Ģenerālsinodē, kas tiek rīkota reizi trijos gados, noraidīja rezolūciju par viendzimuma laulību atzīšanu. Pirms tam debatēs izteicās vairāk nekā 60 runātāju, kas lielākoties atbalstīja šo rezolūciju.

Viendzimuma laulības Kanādā ir legālas kopš 2005.gada, taču Anglikāņu baznīca, kas ir trešā lielākā kristiešu konfesija valstī, ar šo balsojumu nonākusi pretrunā ar sabiedrībā valdošo noskaņojumu, kuru nesen spilgti demonstrēja premjera Džastina Trudo piedalīšanās tā dēvētajā Toronto praidā.

Lai rezolūcija tiktu pieņemta, tai bija jāgūst divu trešdaļu atbalsts trijos balsojumos - laju, garīdznieku un bīskapu.

Rezolūciju atbalstīja 68,42% bīskapu un 72,22% laju, bet to atbalstīja tikai 66,23% garīdznieku, kuru atbalsts izrādījās nepietiekams.

Elektroniskā balsošana pēc delegātu lūguma tika veikta aizklāti, lai aizsargātu balsotāju privātumu.

Ja rezolūcija būtu pieņemta, ar to tiktu mainīta laulības definīcija Kanādas Anglikāņu baznīcā un tās garīdzniekiem būtu atļauts laulāt viendzimuma pārus.

Rezolūcijas pieņemšanas gadījumā tā tomēr būtu jāapstiprina nākamajai Ģenerālsinodei 2019.gadā, kas varētu veikt tajā grozījumus.

Apmēram 1,6 miljoni kanādiešu identificē sevi kā anglikāņus.

ASV Episkopālā baznīca līdz šim ir vienīgā no Anglikāņu baznīcām, kas atzinusi geju laulības. Soļus to atzīšanas virzienā ir spērušas arī Anglikāņu baznīcas Brazīlijā, Dienvidāfrikā, Jaunzēlandē un Skotijā.

LETA/Foto: AFP/LETA