Jaunā premjerministre saņem karalienes svētību un apsola "labāku Lielbritāniju". FOTO
Meja savas pirmās preses konferences laikā paziņoja, ka viņas vadītā valdība cīnīsies pret "netaisnību" un "cels labāku Lielbritāniju".
Pasaulē
2016. gada 13. jūlijs, 20:50

Jaunā premjerministre saņem karalienes svētību un apsola "labāku Lielbritāniju". FOTO

Jauns.lv

Līdzšinējā iekšlietu ministre Terēza Meja trešdien pieņēmusi karalienes Elizabetes II aicinājumu veidot valdību un kļuvusi par jauno Lielbritānijas premjerministri.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Īsu brīdi pirms tam Elizabete II Bakingemas pilī pieņēma līdzšinējā valdības vadītāja Deivida Kamerona atkāpšanos.

Pēc audiences pie karalienes Meja, kas kļuvusi par otro sievieti Apvienotās Karalistes valdības vadītāja amatā, pie premjerministra rezidences sarīkoja savu pirmo preses konferenci, kuras laikā paziņoja, ka viņas vadītā valdība cīnīsies pret "netaisnību" un "cels labāku Lielbritāniju".

"Pēc referenduma [par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES)] mūs gaida lielu nacionālu pārmaiņu laiks, un esmu pārliecināta, ka, būdami Lielbritānija, mēs pieņemsim šo izaicinājumu," uzsvēra jaunā premjerministre. "Aizejot no Eiropas Savienības, mēs sev veidosim jaunu, pozitīvu lomu pasaulē un padarīsim Lielbritāniju par valsti, kas darbojas ne vien dažu izredzēto, bet gan visu mūsu labā."

Viņa uzsvēra, ka prioritāte ir saglabāt Apvienotās Karalistes vienotību.

Viens no pirmajiem, kas jau apsveicis Meju, stājoties premjerministres amatā, bija Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, kurš paudis cerību, ka jau tuvākajā laikā varēs tikties ar jauno Lielbritānijas valdības vadītāju.

Lai gan Meja pirms referenduma iestājās par Lielbritānijas palikšanu ES sastāvā, viņa uzsvērusi, ka cienīs balsojumā pausto tautas gribu, virākkārt norādot, ka "Brexit" ir "Brexit".

Tomēr vienlaikus viņa ļāvusi noprast, ka nesteigsies ar Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu, oficiāli uzsākot Lielbritānijas izstāšanās procedūru no ES.

 

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA, EPA/LETA, AFP/Scanpix/LETA