Pasaulē
2016. gada 16. jūlijs, 10:24

Turcijā pēc apvērsuma mēģinājuma arestētas 1563 militārpersonas

Jauns.lv

Pēc militārā apvērsuma mēģinājuma, kurā valdība vaino trimdā dzīvojošo islāma sludinātāju Fetullu Gilenu, Turcijā arestētas 1563 militārpersonas, ziņo aģentūra "Anatolia".

Televīzijas kanāls NTV vēsta, ka no amatiem atcelti pieci ģenerāļi un 29 pulkveži.

Savukārt televīzijas kanāls "CNN-Turk" ziņo, ka drošības spēki atbrīvojuši armijas štāba priekšnieku ģenerāli Hulusi Akaru, kuru pučisti piektdien bija sagrābuši kā ķīlnieku un turēja gūstā Akindži gaisa spēku bāzē.

Tikmēr Gilens, kas savulaik bija prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana atbalstītājs, noliedzis, ka viņam būtu kāda saistība ar apvērsuma mēģinājumu.

"Kā [personai], kas cietusi no daudzajiem apvērsumiem pēdējo piecu desmitgažu laikā, [man] ir īpaši aizvainojoši tikt apsūdzētam par jebkādu saistību ar šāda [apvērsuma] mēģinājumu. Es kategoriski noraidu šādas apsūdzības," teikts paziņojumā, kuru īsi pirms pusnakts izplatīja Gilens.

Viņš uzsvēris, ka vara jāiegūst brīvās un godīgās vēlēšanās, nevis ar spēka palīdzību.

"Es lūdzu Dievu par Turciju, par Turcijas pilsoņiem un visiem tiem, kas šobrīd atrodas Turcijā, lai šī situācija tiktu atrisināta miermīlīgi un ātri," teikts paziņojumā.

Tikmēr Turcijas varasiestādes ziņo, ka apvērsuma mēģinājuma laikā nogalināti vismaz 60 cilvēki, pamatā civilpersonas.

Amatpersonas vēsta, ka uzbrukumā Turcijas policijas galvenajai mītnei Ankarā nogalināti 16 pučisti.

Turcijas amatpersonas arī paziņojušas, ka apvērsuma rīkotāju, paziņojumi, kas bija publicēti armijas oficiālajā tīmekļa vietnē, ir izdzēsti.

Tikmēr Turcijas parlaments sanācis uz ārkārtas sēdi, lai gan parlamenta ēka apvērsuma mēģinājuma laikā ir stipri cietusi.

LETA, AFP/DPA

Tēmas