Turcijas prezidents pēc haosa sola "iztīrīt vīrusu no valsts struktūrām"
Erdoans sola iztīrīt "vīrusu" no valsts struktūrām.
Pasaulē
2016. gada 17. jūlijs, 17:46

Turcijas prezidents pēc haosa sola "iztīrīt vīrusu no valsts struktūrām"

Jauns.lv

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans svētdien pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma solīja iztīrīt vīrusu no valsts institūcijām.

"Mēs turpināsim tīrīt vīrusu no visām valsts iestādēm, jo šis vīruss ir izplatījies. Diemžēl, līdzīgi kā vēzis, šis vīrus ir pārņēmis valsti," viņš paziņoja, apmeklējot puča laikā nogalināto cilvēku bēres Fatiha mošejā Stambulā.

"Mēs to zinājām un pavēstījām visām attiecīgajām varasiestādēm," sacīja Turcijas prezidents.

"Viņiem var būt tanki, bet mums ir mūsu ticība. Mēs neatstāsim laukumus," uzsvēra Erdoans.

"Es to teicu vakardien, tautas prasību pēc demokrātijas nevar ignorēt, tās ir jūsu tiesības," viņš paziņoja.

Erdoans arī uzsvēra, ka "mēs neesam atriebīgi", noraidot rietumvalstu bažas par Turcijas varasiestāžu centieniem pārkāpt likuma robežas.

Turcijas varasiestādes paziņojušas, ka par dalību apvērsuma mēģinājumā aizturēti jau 6000 cilvēku.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā ir apsūdzējis ASV dzīvojošo islāma sludinātāju Fetullu Gilenu, prasot Vašingtonai viņu izdot.

ASV prezidents Baraks Obama aicināja visas iesaistītās puses rīkoties "likuma ietvaros". Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero savukārt brīdināja Erdoanu neizmantot puča izgāšanos kā iespēju apklusināt savus oponentus.

Valdības aplēses liecina, ka apvērsumā dzīvību zaudējis 161 prezidentam lojāls drošības struktūru pārstāvis un civilpersona, kā arī 104 pučisti.


LETA/Foto: AFP/LETA