Pasaulē
2016. gada 18. jūlijs, 10:48

Džonsons sola, ka Lielbritānija neatteiksies no "vadošas lomas" Eiropā

Jauns.lv

Jaunais Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons pirmdien Briselē solīja, ka viņa pārstāvētā valsts turpinās spēlēt vadošu lomu Eiropā.

"Mums ir jāpilda tautas griba un jāizstājas no Eiropas Savienības (ES), bet (..) mēs nekādā veidā neatteiksimies no mūsu vadošās lomas līdzdalībā Eiropā," uzsvēra ministrs.

Ministrs atzina, ka viņam svētdienas vakarā bijusi "ļoti laba saruna" par Eiropas jautājumiem ar ES augsto pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni. Džonsons piebilda, ka gaida arī tikšanos ar bloka ārlietu ministriem.

Jau vēstīts, ka Džonsons pirmdien Briselē piedalīsies pirmajā apspriedē ar ES ārlietu ministriem kopš kļūšanas par Lielbritānijas ārlietu ministru.

Viņš bija viens no kampaņas par Lielbritānijas izstāšanos no ES līderiem, un Eiropā viņa iecelšana ārlietu ministra amatā ir izsaukusi asu reakciju. Pirms 23.jūnijā notikušā referenduma viņš ES ambīcijas pat salīdzināja ar nacistiskās Vācijas vadoņa Ādolfa Hitlera mērķiem.

Džonsona ietekme uz izstāšanās procesu gan varētu būt ierobežota, jo jaunā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja par atbildīgo ministru izstāšanās jautājumos iecēlusi eiroskeptiski noskaņoto Deividu Deivisu.


LETA / Foto: Reuters/Scanpix/LETA