Kazahstānas lielākajā pilsētā uz ielas nošauj vairākus policistus. FOTO
Šobrīd Almati ir ir noteikts augstākais "sarkanais" terorisma draudu līmenis.
Pasaulē
2016. gada 18. jūlijs, 11:49

Kazahstānas lielākajā pilsētā uz ielas nošauj vairākus policistus. FOTO

Jauns.lv

Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati nezināmas personas pirmdien atklāja uguni uz policistiem, vismaz trīs no viņiem nogalinot un laupot dzīvību arī vienam civilajam iedzīvotājam, ziņo avoti drošības dienestos un aculiecinieki.

Pilsētas iekšlietu departaments iepriekš vēstīja, ka viens no uzbrucējiem ir aizturēts, bet vēlāk paziņoja, ka viens šāvējs joprojām bēguļo.

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs sasauca valdības ārkārtas sēdi, lai apspriestu notikušo, pavēstīja prezidenta birojs.

Departaments aicināja medijus "publicēt tikai oficiālu informāciju" par notikušo.

Pilsētā īstenota drošības spēku operācija "Pārtveršana" un ir noteikts augstākais, "sarkanais", terorisma draudu līmenis.

Aizdomās tiek turēti islāmistu kaujinieki.

Mediji iepriekš vēstīja, ka nezināmas personas Almati pilsētā uzbruka Almali rajona iekšlietu nodaļas un Nacionālās drošības komitejas departamenta ēkai.

Sākotnēji bija ziņots par apšaudi, kuru pilsētā sācis netradicionālas reliģiskas kustības piekritējs.

Pieci aculiecinieki aģentūrai "Reuters" stāstīja, ka dzirdējuši šāviena troksni trīs Almati daļās.

"Mēs redzējām vīrieti ar šauteni," sacīja kāda veikala darbinieks. Internetā publiskotajās fotogrāfijās redzams, kā vīrietis tēmē ar šauteni uz automašīnu, ko cenšas apturēt, bet viņam tas neizdodas.

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka viens no uzbrucējiem nošāvis policistu, kurš sargājis policijas iecirkni, piesavinājies viņa ieroci un pēc tam nošāvis vēl divus policistus.

Pēc tam tas pats vīrietis mēģinājis nolaupīt automašīnu un nogalinājis šoferi, un, pirms policija paspēja viņu aizturēt, sašāvis vēl divus likumsargus.

Uzbrucējs sadursmē ar policistiem tika sašauts.

Ministrija neatklāja viņa vārdu, bet norādīja, ka viņš ir 27 gadus vecs un tiek turēts aizdomās arī par kādas sievietes nogalināšanu pagājušajā nedēļā un viņam ir līdzdalībnieks, kurš joprojām nav notverts.

"Reuters" žurnālists ziņoja, ka rajonā, kur uzbrucējs aizturēts, redzējis sabuktētu automašīnu, kas bija sadūrusies ar citu spēkratu. Vietu norobežojusi policija.

Sagaidāms, ka šis uzbrukums vēl vairāk pastiprinās bailes par augošajiem draudiem, ko rada islāmisti.

Pagājušajā mēnesī vairākas personas, kuras varasiestādes dēvēja par teroristu grupējuma "Islāma valsts" atbalstītājiem, uzbruka ieroču veikaliem un Nacionālās gvardes bāzei, nogalinot septiņus cilvēkus.

Kāds avots drošības dienestā "Reuters" sacīja, ka varasiestādes arī par pirmdienas uzbrukumiem tur aizdomās islāmistu kaujiniekus.

Tiek uzskatīts, ka "Islāma valstij" Sīrijā un Irākā pievienojušies simtiem Kazahstānas pilsoņu un citu Centrālāzijas valstu pilsoņi.

Varasiestādes bažījas, ka agrāk vai vēlāk viņi atgriezīsies un sarīkos teroraktus arī dzimtenē.

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA