Kazahstānas Almati pilsētā islāmista sarīkota uzbrukumā pieci nogalinātie
Aizdomās turamais dzīvojis Almati apgabala Intimakas ciemā un nodarbojies ar mobilo tālruņu tirdzniecību.
Pasaulē
2016. gada 18. jūlijs, 22:16

Kazahstānas Almati pilsētā islāmista sarīkota uzbrukumā pieci nogalinātie

Jauns.lv

Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati pirmdien radikālā islāmista sarīkotā bruņotā uzbrukumā policijas nodaļai un Nacionālās drošības komitejas ēkai nogalināti pieci un ievainoti septiņi cilvēki, paziņoja Almati pilsētas pretterorisma štābs.

"Prettiesisko darbību rezultātā nogalināti pieci cilvēki - tiesībsargājoši iestāžu darbinieki un civilpersonas," sacīts štāba paziņojumā.

Plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka nogalināto vidū ir vismaz trīs policisti.

Pretterorisma centra paziņojumā teikts, ka aizturēts par uzbrukumu aizdomās turamais, kurš aizturēšanas laikā pretojies.

Vēlāk Kazahstānas Nacionālās drošības komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Žumakanovs valsts Drošības padomes ārkārtas sēdē Astanā informēja, ka aizdomās turamais ir 26 gadus vecais Ruslans Kuļikbajevs, kurš iepriekš divas reizes tiesāts par bruņotu laupīšanu un vardarbību. Žumakanovs teica, ka ieslodzījuma vietā Kuļikbajevs kontaktējies ar islāma radikālā novirziena salāfisma piekritējiem un nonācis viņu ietekmē. Aizdomās turamais dzīvojis Almati apgabala Intimakas ciemā un nodarbojies ar mobilo tālruņu tirdzniecību.

Paziņojumā vēstīts, ka pirmdienas rītā "aizdomās turamais sarīkoja laupīšanas uzbrukumu privāta taksometra vadītājam. Tā rezultātā gāja bojā gados jauna sieviete - taksometra pasažiere".

Uzbrucējs sagrābis taksometra vadītāju par ķīlnieku un licis viņam braukt uz pilsētas Almali rajona iekšlietu nodaļu un pēc tam - uz Nacionālās drošības komitejas Almati departamenta ēku. Pie šīm ēkām viņš atklājis uguni uz policistiem pie ieejas un policijas automašīnām.

Pilsētā tika īstenota drošības spēku operācija “Pārtveršana” un bija noteikts augstākais, “sarkanais”, terorisma draudu līmenis, kas tagad ir atcelts.

Pēc Almati notikušā uzbrukuma sociālajos tīklos parādījās baumas par uzbrukumu armijas daļai Almati apgabala Kapčagajas pilsētā 70 kilometru attālumā no Almati, bet Aizsardzības ministrija tās noliedza.

Tika arī saņemts anonīms telefona zvans par dzelzceļa stacijā "Almati-1" novietotu spridzekli, bet stacijas pārmeklēšanā nekādi aizdomīgi priekšmeti netika atrasti. Almati ārkārtas situāciju departaments arī noliedza baumas par sprādzienu un ugunsgrēku šajā dzelzceļa stacijā.

Pagājušajā mēnesī Kazahstānas rietumu pilsētā Aktebē vairākas personas, kuras varas iestādes dēvēja par teroristu grupējuma "Islāma valsts" atbalstītājiem, uzbruka ieroču veikaliem un Nacionālās gvardes bāzei, nogalinot septiņus cilvēkus.

BNS / Foto: EPA/LETA