Turīnas pilsētas jaunā mēre centīsies izskaust gaļas un dzīvnieku produktu ēšanu Itālijā
"Vegānu un veģetāriešu diētas veicināšana ir galvenā rīcība, kas nepieciešama, lai aizsargātu mūsu vidi, mūsu iedzīvotāju veselību un mūsu dzīvnieku labklājību," teikts mērijas jaunā sastāva prezentētajā programmā.
Pasaulē
2016. gada 21. jūlijs, 22:19

Turīnas pilsētas jaunā mēre centīsies izskaust gaļas un dzīvnieku produktu ēšanu Itālijā

Jauns.lv

Turīnas jaunā mēre Kiara Apendino no populistiksās "Pieczvaigžņu kustības" prezentējusi mērijas piecu gadu politikas programmu, kas cita starpā paredz samazināt dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu pilsētā, vēstīja portāls "The Local".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tā ir pirmā reize, kad uz augiem balstītas iedzīvotāju diētas ieviešana iekļauta kādas Itālijas pašvaldības politiskajā programmā.

"Vegānu un veģetāriešu diētas veicināšana ir galvenā rīcība, kas nepieciešama, lai aizsargātu mūsu vidi, mūsu iedzīvotāju veselību un mūsu dzīvnieku labklājību," teikts mērijas jaunā sastāva prezentētajā programmā.

Mērija solīja nākamos piecus gadus veltīt tam, lai pilsētas bērnus izglītotu par pārtikas jautājumiem ar mērķi samazināt dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu nākamajās paaudzēs.

"Medicīnas, uzturmācības un politikas eksperti palīdzēs veicināt cieņpilnu kultūru mūsu skolās, mācot bērniem, ka pienācīgi ēst, vienlaikus aizsargājot zemes un dzīvnieku tiesības," lasāms programmā.

Tomēr plāns izpelnījies arī kritiku pilsētā, kur lielākā daļa restorānu pasniedz tradicionālos ēdienus, kas pagatavoti no atzītas vietējās gaļas un sieriem. Ēst gatavošanas tradīcijas Turīnā ir paaudzēm senas. Vienlaikus pilsētā arī ir 30 veģetāriešu vai vegānu restorānu, no kuriem lielākā daļa darbību sākusi pēdējo gadu laikā.

Jaunās mērijas vides novērtētāja Stefanija Džannuci, kas pati veģetāriete ir 20 gadu, teica, ka mērķis nav kaitēt nedz vietējiem restorāniem un uzņēmējiem, nedz vietējās virtuves mantojumam un gaļas sektoram".

Itālijā pēdējā laikā ir uzliesmojusi kritika vecākiem, kas bērnus audzina ar vegānu diētu. Pēdējā laikā plašu ažiotāžu izpelnījušies divi gadījumi, kad mazi bērni slimnīcā nogādāti  nepietiekama uztura izraisītu problēmu dēļ. Kopumā Itālijā  pēdējā pusotra gada laikā hospitalizēti četri bērni, kurus vecāki bija barojuši pēc vegānu diētas.

Vegānisms Itālijā kļūst arvien populārāks, un 2,9% valsts iedzīvotāju nelieto uzturā dzīvnieku izcelsmes produktus.

Turīnā, kur ir lielas piesārņojuma problēmas, cilvēki ir izteikti videi draudzīgi noskaņoti un pilsētā zeļ un plaukst organisko lauksaimnieku un ekoloģiski draudzīgu lielveikalu bizness.

Kopš 2001.gada pašvaldība ik gadu finansē populāru veģetāriešu festivālu.

Pēdējo gadu laikā augsta līmeņa Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ziņojumos norādīts uz gaļas patēriņa postošo ietekmi uz cilvēku veselību un planētu kopumā.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) 2006.gadā publicēja ziņojumu, kurā apgalvots, ka gaļas un piensaimniecības siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmeši ik gadu ir lielāki nekā pasaules transporta sektoram.

Pērn publicētā ziņojumā apgalvots, ka gaļas - jo īpaši gaļas produkcijas - patēriņš ir cieši saistīts ar vēža attīstīšanos.

Vienlaikus uztura speciālisti un citi zinātnieki pauž pārpilnību, ka dzīvnieku izcelsmes produktos esošās olbaltumvielas ir neaizstājamas cilvēka organismā.

LETA/Foto: EPA/LETA