Lībijas pludmalē izskaloti 87 migrantu līķi
Nelegālā migrācija no Lībijas uz Eiropu pāri Vidusjūrai piedzīvo bumu vasaras mēnešos, kad Vidusjūra parasti ir mierīga.
Pasaulē
2016. gada 26. jūlijs, 11:00

Lībijas pludmalē izskaloti 87 migrantu līķi

Jauns.lv

Vienā no Lībijas Vidusjūras piekrastes pludmalēm kopš pagājušās nedēļas nogales ir atrasti 87 migrantu līķi, kurus tur izskalojusi jūra, pirmdien paziņoja mediju amatpersona no piekrastes pilsētas Sabrātas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līķu izskalošana Sabrātas pludmalē uz rietumiem no Tripoles sākās piektdien.

Pilsētas domes apmācītu brīvprātīgo grupa sestdien pludmalē atrada 41 līķi un nosūtīja uz morgu DNS analīžu veikšanai pirms apbedīšanas.

Nedēļas nogalē tika atrasti arī pārējie 46 līķi, piebilda amatpersona.

Nelegālā migrācija no Lībijas uz Eiropu pāri Vidusjūrai piedzīvo bumu vasaras mēnešos, kad Vidusjūra parasti ir mierīga.

Cilvēku kontrabandisti sava rūpala veicināšanai izmanto haosu, kas pārņēma Lībiju pēc tās diktatora Muamara Kadafi gāšanas un nogalināšanas tautas sacelšanās laikā 2011.gadā.

Migranti ar cilvēku kontrabandistu sagādātām nelielām un nedrošām laivām dodas no Lībijas uz apmēram 300 kilometrus attālo Itāliju.

Katru gadu tūkstošiem migrantu šādi mēģina šķērsot Vidusjūru, bet daudzi ceļā noslīkst.

Saskaņā ar ANO bēgļu lietu aģentūras UNHCR datiem Vidusjūrā kopš 2014.gada ir gājuši bojā vai pazuduši bez vēsts vairāk nekā 10 000 migrantu, kas devās uz Eiropu. Lielākā daļa šo migrantu bija no Āfrikas valstīm, kas atrodas uz dienvidiem no Sahāras tuksneša.

Pērn Eiropā ieradās 1,2 miljoni nelegālo imigrantu - pārsvarā no Afganistānas, Irākas un Sīrijas. Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, atzinis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Nelegālo imigrantu plūsma no Turcijas uz Grieķiju pēdējā laikā ir sarukusi, taču vienlaikus aktivizējies cilvēku kontrabandas maršruts no Lībijas uz Itāliju.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA