Zikas vīruss sasniedzis Eiropu. Spānijā dzimis pirmais ar vīrusu inficētais bērniņš. VIDEO
Zikas vīrusinfekcijai raksturīga maza galvu, ko medicīniski dēvē par mikrocefāliju.
Pasaulē
2016. gada 26. jūlijs, 11:21

Zikas vīruss sasniedzis Eiropu. Spānijā dzimis pirmais ar vīrusu inficētais bērniņš. VIDEO

Jauns.lv

Kādai ar Zikas vīrusu inficētai sievietei Spānijā piedzimis bērns ar Zikas vīrusinfekcijai raksturīgo mazo galvu, ko medicīniski dēvē par mikrocefāliju. Viņš tiek uzskatīts par pirmo „Zikas mazuli”, kas dzimis Eiropā. Jaundzimušā mamma savulaik bijusi ceļojumā Latīņamerikā, kur inficējusies ar Zikas vīrusu.

Mediķi jau maijā bija atklājuši, ka gaidāmajam bērnam piemīt šī kaite, tomēr viņa vecāki nevēlējās veikt abortu. Jaundzimušais pasaulē nācis kādā klīnikā netālu no Katalonijas administratīvā centra Barselonas. Mediķi bērna veselības stāvokli vērtē kā normālu un stabilu. Mazulis dzimis ar ķeizargriezienu pēc 40. grūtniecības nedēļas.

Bērns klīnikā tiek pastāvīgi uzraudzīts. Mediķi teic, ka vecāki bija „ļoti satraukti” par to, kā noritēs bērna nākšana pasaulē un kāda būs viņa veselība. Viņš tiek uzskatīts par pirmo „Zikas mazuli” Eiropā. Pagājušajā mēnesī reģistrēta arī kāda grūtniece Slovēnijā, taču, uzzinot diagnozi, sieviete nolēma veikt abortu.

Spānijas Veselības ministrijas dati liecina, ka Spānijā pašlaik ir reģistrēti 190 Zikas infekcijas gadījumi. No tiem 189 gadījumos infekcija iegūta, esot ārzemēs, bet vienā gadījumā - seksuālā ceļā.

Tiek lēsts, ka Zikas vīruss skar aptuveni 93,4 miljonus cilvēku, tai skaitā apmēram 1,65 miljonus grūtnieču. Pasaules Veselības organizācija skaidro, ka Zikas vīruss ir jāuztver kā ārkārtas situācija pasaules veselībā, jo pastāv risks, ka būs daudz inficētu bērnu.

Kaut arī Zikas infekcija lielākoties ir nemanāma un lielākajai daļai pieaugušo nav nekādu simptomu, tomēr bērniem tas ir izpaužas smagāk - ir bērni, kas nomirst, un ir bērni, kas izdzīvo, kuriem ir liels risks saskarties ar intelektuālo invaliditāti un attīstības aizkavēšanos.

 Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā uzliesmojumu Latīņamerikā. Ar Zikas vīrusu inficēto skaits pasaulē visvairāk ir Brazīlijā un Kolumbijā. Zikas vīrusu pārnēsā aedes ģints odi. Lielākoties tas nav bīstams dzīvībai, tomēr aizvien biežāk ar to saistāmi gadījumi, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm. Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka sakarā ar gaidāmajām Riodežaneiro vasaras olimpiskajām spēlēm Latvijas sportistiem būs jāievēro piesardzība, dodoties ārpus olimpisko spēļu objektiem.

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldonis Vrubļevskis norādījis, ka „ar varu” nevienam nav iespējams likt vakcinēties, taču iespēju robežās sportisti ir vakcinējušies pret A un B hepatītu. Attiecībā uz Zikas vīrusu vakcīna nav izstrādāta, taču jāņem vērā, ka tas ir izplatījies jau 65 valstīs un ka Brazīlijā tas ir vairāk izplatīts reģionā, kurā neatrodas Riodežaneiro. Iepriekš jau ziņots, ka Riodežaneiro pirms olimpiskajām spēlēm saskārusies ne tikai ar organizatoriskām problēmām, bet arī ar Zikas vīrusu, kas no starta olimpiskajās spēlēs atturējis vairākus pasaules augstākā līmeņa sportistus.  Piemēram, golfa pasaules ranga līderis austrālietis Džeisons Dejs, britu cerība golfā kādreizējais ranga līderis Rorijs Makilrojs, amerikāņu golferi vieni no sacensību favorītiem Džordans Spīts un Dastins Džonsons, amerikāņu riteņbraucējs Tīdžejs Van Gārderens, tenisisti Milošs Raoničs no Kanādas, čehs Tomāšs Berdihs un rumāniete Simona Halepa, kā arī citi sportisti.

Skatieties video:

Eiropā piedzimis pirmais bērniņš, kurš inficēts ar Zikas vīrusu Kasjauns.lv/Foto: Reuters/Scanpix/LETA, AFP/LETA, EPA/LETA