Pāvests secinājis, ka pasaule atrodas karastāvoklī, taču tas neesot reliģisks karš
Francisks: "Pasaule atrodas karastāvoklī".
Pasaulē
2016. gada 27. jūlijs, 19:38

Pāvests secinājis, ka pasaule atrodas karastāvoklī, taču tas neesot reliģisks karš

Jauns.lv

Pāvests Francisks, ierodoties Polijā uz Pasaules jauniešu dienām, trešdien paziņojis, ka pasaule atrodas karastāvoklī, taču tas nav reliģisks karš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mums nav jābaidās sacīt taisnību - pasaule ir karastāvoklī, jo tā pazaudējusi mieru," žurnālistiem lidmašīnā sacīja Romas katoļu baznīcas galva. "Kad runāju par karu, es runāju par karu interešu, naudas, resursu dēļ. Es nerunāju par reliģiju karu. Visas reliģijas vēlas mieru. Tie ir citi, kas vēlas karu."

Ar šo paziņojumu Francisks nācis klajā dienu pēc divu islāma ekstrēmistu uzbrukuma kādai baznīcai Ruānas apkārtnē. Uzbrucēji sagrāba par ķīlniekiem piecus cilvēkus, tostarp vietējo mācītāju, kuru viņi pēc tam noslepkavoja, pārgriežot rīkli.

"Šis svētais priesteris, kurš mira brīdī, kad baznīcā sacīja lūgsnu, ir viens [upuris]. Taču cik daudz kristiešu, nevainīgu bērnu" kļūst par upuriem, vaicāja pāvests žurnālistiem, kas kopā ar viņu atradās ceļā uz Krakovu. "Vārds, ko bieži dzirdam, ir nedrošība, taču īstais vārds ir karš. Pasaule jau zināmu laiku atrodas fragmentētā karastāvoklī. Viens [karš] bija 14.gadā, otrs - no 39. līdz 40., un tagad šis."

Kā ziņots, Krakovā, Polijas dienvidos, otrdien sākās katoļu baznīcas Pasaules jauniešu dienas, kurās reģistrēts vairāk nekā pusmiljons svētceļnieku no 187 valstīm, bet organizatori sola pusotra miljona cilvēku dalību.

Krakovā dislocēti 25 000 drošības spēku pārstāvju, kas gādā par pasākuma drošību. Polija uz laiku ieviesusi arī robežkontroli ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Pasākuma dalībnieki apmeklēs lūgšanas un apspriedīs tādus jautājumus kā upurēšanās un refleksija.

Pasākuma atklāšanas ceremonijā piedalījās Krakovas arhibīskaps kardināls Staņislavs Dzivišs, bet pāvests Francisks svētceļniekus uzrunās trešdien lūgšanas laikā.

Pasākuma laikā pāvests ceturtdien apmeklēs katoļu svētvietu Čenstohovu, bet pēc tam arī bijušo nacistu nāves nometni Aušvicā, kur viņš tiksies ar holokaustā izdzīvojušajiem.

Pasaules jauniešu dienas notiks līdz 31.jūlijam.

Pirmās Pasaules jauniešu dienas tika rīkotas 1986.gadā, un tās notiek ik pēc diviem vai trim gadiem. Iepriekšējais pasākums tika rīkots 2013.gadā Riodežaneiro, bet 2011.gadā Pasaules jauniešu dienas notika Madridē.

LETA/Foto: EPA/LETA