Atceries ledus spaiņa izaicinājumu? Akcijā savāktā nauda novedusi pie vērienīgiem atklājumiem medicīnā
Šķiet, bija vērts „ākstīties”. Plašā akcija, kuras aizsācējs gan pats 27 gadu vecumā noslīka, ļāvusi veikt būtiskus pētījumus par laterālo sklerozi.
Pasaulē
2016. gada 28. jūlijs, 06:10

Atceries ledus spaiņa izaicinājumu? Akcijā savāktā nauda novedusi pie vērienīgiem atklājumiem medicīnā

Jauns.lv

Akcija, kurā tavi draugi un paziņas sev virs galvas izgāza spaini ar ledainu ūdeni, bija populāra 2014.gadā. To par stulbingu gan nosaukt nevarēja, proti, akcijai bija cēls mērķis – pievērst uzmanību ļoti retai, taču smagai slimībai - amiotrofiskajai laterālajai sklerozei (ALS). Nule tapis zināms, ka akcijas laikā savāktā nauda ļāvusi zinātniekiem spert būtisku soli pretī slimības izārstēšanai.

Astoņu nedēļu ilgā virālā kampaņa milzīgu popularitāti iemantoja arī Latvijā, un tās ietvaros, ziedojumos tika savākti 115 miljoni ASV dolāru, kuri pēcāk novirzīti pētījumiem un slimības izzināšanai, vēsta „Telegraph”. Ar iespaidīgo atklājumu – jaunu gēnu ar nosaukumu „NEK1” klajā nākusi Masačūsetsas Universitātes Medicīnas skola projekta „MinE” ietvaros un labo vēsti tviterī izziņojusi „ALS Asociācija”, kura skolai piešķīra 1 miljonu no saziedotās naudas.

Saziedotā nauda pavērusi pētniekiem jaunus apvāršņus

„Šis ir ļoti aizraujoši, jo parāda, ka visi, kas piedalījās un ziedoja ledus spaiņa akcijas laikā, ir palīdzējuši realizēt šo veiksmīgo pētījumu. Darbs, kas tiek paveikts šī projekta ietvaros ir ļoti svarīgs un palīdzēs mums labāk izprast šo slimību,” britu medijam „The Guardian” sacījis „ALS asociācijas” komunikācijas daļas pārstāvis Brajens Frederiks. Brajens Dikijs, Motoneironu slimību asociācijas pētniecības direktors, savukārt izteicies, ka ledus spaiņa akcijas veicinātie panākumi iedvesmo: „Ir aizrautīgi vērot, kā projekta „MinE” panākumi atklājuši jaunus slimības pētīšanas apvāršņus pasaules līmenī”.

Akcijas aizsācējs noslīcis

Šīs rezultatīvās akcijas idejas autoram Korijam Grifinam ūdens izrādījās liktenīgs. 2014.gada rudenī Masačūsetsā viņš kopā ar draugiem peldējās populārā niršanas vietā, kur jaunais vīrietis ūdenī ielēca no laivu piestātnei blakus esošas nelielas mājas jumta, taču no ūdens tā arī neizpeldēja. Aculiecinieki izsauca glābējus, kuri Grifinu nogādāja tuvējā slimnīcā, taču tur puisis mira. Viņš bija 27 gadus vecs. Feisbuka dati liecina, ka globālais fenomens – apliešanās ar ledusaukstu ūdeni un notikuma iemūžināšana – kopumā no jūnija sākuma līdz augusta beigām aizrāvis apmēram 28 miljonus cilvēku visā pasaulē. Ironiski, ka vēsts par Grifina paša nāvi medijos parādījās ar virsrakstu „Kā auksta ūdens šalts nāk ziņa, ka...”

Atgādinām, kā izskatījās „Ice Bucket Challenge”! Akcijā piedalījās arī slavenības un sporta zvaigznes:

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock

Tēmas