ANO oficiāli uzaicinājusi Sīriju uz jaunām miera sarunām
Sīrijas lielākā pilsēta Alepo ir tikusi ļoti izpostīta karadarbības laikā.
Pasaulē
2016. gada 31. jūlijs, 23:08

ANO oficiāli uzaicinājusi Sīriju uz jaunām miera sarunām

Jauns.lv

ANO svētdien oficiāli uzaicinājusi Sīrijas valdību uz jaunām miera sarunām ar opozīciju augusta beigās un saņēmusi pozitīvu atbildi no Damaskas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ANO sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura otrdien žurnālistiem Ženēvā paziņoja, ka augusta beigās vēlas sākt trešo raundu Sīrijas sarunās. Pirmie divi raundi starp Damasku un opozīciju šogad beidzās nesekmīgi.

Damaskai oficiālu uzaicinājumu svētdien izteica Misturas vietnieks Ramzijs Ezeldins Ramzijs.

"Es paskaidroju [Sīrijas ārlietu] ministram, kā vēlamies turpināt, un mēs apspriedām, kā sasniegt politiskās pārejas procesu, (..) un apmainījāmies viedokļiem par to," paziņoja Ramzijs.

Viņš sacīja, ka Sīrijas ārlietu ministrs Valids Mualems apliecinājis Damaskas valdības gatavību piedalīties šajās sarunās, kad tās tiks sarīkotas.

Mualema vietnieks sacījis, ka Sīrijas valdība ir gatava iesaistīties sarunās bez priekšnosacījumiem, ja sarunas notiks starp Sīrijas spēlētājiem bez iejaukšanās no ārpuses.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā nosacīts pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

ANO decembrī atbalstītais plāns konflikta noregulēšanai paredz izveidot pārejas valdību, kam bija jāsāk darboties 1.augustā, jaunu konstitūciju un vēlēšanas līdz 2017.gada vidum. Tomēr visas ANO organizētās sarunas līdz šim nonākušas strupceļā, pusēm nespējot rast kompromisu par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada nākotni. Sīrijas valdība ir noraidījusi sarunas par Asada atkāpšanos, ko savukārt pieprasa ietekmīgākā opozīcijas organizācija.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA