Kā siļķes mucā -  tā dzīvo cietumnieki Filipīnās. FOTO
Kā siļķes mucā – tas būtu pārāk maigi teikts. Cietums Manilā paredzēts 800 notiesātajiem, bet reāli tajā mīt teju četri tūkstoši.
Pasaulē
2016. gada 1. augusts, 13:46

Kā siļķes mucā - tā dzīvo cietumnieki Filipīnās. FOTO

Jauns.lv

Raugoties ar rietumnieka aci – šeit pilnībā viss ir viens vienīgs liels cilvēktiesību pārkāpums. Cietumā Manilā, Filipīnās, gluži kā siļķes mucā saspiesti teju 4000 tūkstoši cilvēku, lai gan Kvezonas cietums paredzēts 800 notiesātajiem.

Tas ir Filipīnās vispazīstamākais cietums, kur absolūti lielākā daļa notiesāto „atsēž” sodu par narkotiku lietošanu, tirdzniecību, kontrabandu.

Apstākļi, kādos spiesti dzīvot šie cilvēki, ir galēji antisanitāri – tur ir karsti, bet notiesātie kaili guļ cieši viens pie otra blakus uz mitras cementa grīdas. Pārblīvētajā cietumā ir pagalam slikta ventilācija, čum un mudž no insektiem; vairumam notiesāto ir dažādas slimības, ķermeņi klāti ar kukaiņu kodumiem.

Katra diena šiem vīriešiem izvēršas cīņā par rūmi telpā, ūdeni un pārtiku. Ieslodzītie paši gatavo ēdienu un mazgā savas drēbes,  izkarinot tās žūt pie sienām uz zem savām lāvām, kuras, starp citu, paredzētas vienlaicīgai gulēšanai 20 cilvēkiem, bet reāli tajās satilpinājušies 80-160 notiesāto vienlaikus. Zem tām viņi no segām izveidojuši tādus kā šūpuļtīklus, kuros vietu rod vēl vairāk ieslodzīto. Cita starpā izklaides vajadzībām Kvezonā ir arī basketbola laukums un trenažieru zāle.


Kasjauns.lv/Foto: APF/Scanpix/LETA