Pasaulē
2016. gada 3. augusts, 09:08

Kremlis noliedz "čomu romānu" starp Putinu un Trampu, viņi nekad nav kontaktējušies

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV Republikāņu partijas Baltā nama pretendents Donalds Tramps līdz šim nav kontaktējušies, otrdien vēsta amerikāņu telekanāls NBC, atsaucoties uz atbildi, kas saņemta no Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova.

"Kā mēs to vairākkārt esam pauduši jau agrāk, Krievijas prezidentam nav bijis nekādu kontaktu ar Trampu, viņš nekad ar viņu nav runājis, arī ne pa telefonu. Tas pats attiecas uz viņa darbiniekiem," teikts Peskova paziņojumā.

Jautājums par Trampa un Putina attiecībām kļuvis aktuāls, jo Trampa kritiķi arvien biežāk apgalvo, ka Ņujorkas miljardiera ievēlēšana ASV prezidenta amatā nāktu par labu Putinam.

ASV Demokrātu partija pat apsūdzējusi Krieviju partijas Nacionālās komitejas e-pastu uzlaušanā Trampa interesēs.

ASV presē pēdējā laikā attiecībā uz Trampa un Putina saitēm bieži parādās termins "bromance" ("čomu romāns"), raksturojot ciešo draudzību, kas viņus it kā saista.

Hilarijai Klintonei pēc Demokrātu partijas nacionālā konventa atbalsts pieaudzis par četriem procentpunktiem, un šobrīd Trampu viņa apsteidz par septiņiem procentpunktiem, liecina pirmdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kas veikta pēc televīzijas kanāla "CBS News" pasūtījuma, par Klintoni gatavojas balsot 46% vēlētāju, kamēr Trampu atbalsta vien 39%.

 

Viļņā tapušais grafiti, kurā Putins brālīgi skūpsta Trampu

Sociālajos tīklos Lietuvā un pasaulē 13.maijā ievērību guva jauns grafiti uz kāda Viļņas bāra ārsienas, kurā attēlots "brālīgs skūpsts" starp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ASV Republikāņu partijas prezidenta amata kandidātu Donaldu Trampu.

Zīmējumā var saskatīt nepārprotamu līdzību ar slaveno 1990.gadā tapušo krievu mākslinieka Dmitrija Vrubela grafiti uz Berlīnes mūra, kurā skatāms vēsturiskais 1979.gada skūpsts starp toreizējo Padomju Savienības vadītāju Leonīdu Brežņevu un Austrumvācijas komunistiskā marionešu režīma līderi Ēriku Honekeru.

"Izskatās, ka atkal ir jauns Aukstais karš un Amerika var tikt pie prezidenta, kurš gribēs draudzēties ar Krieviju," sacījis idejas autors - viens no amerikāņu uzkodu bāra "Keule Rūke" īpašniekiem Dominiks Čečkausks.

"Mēs saskatām līdzību starp šiem varoņiem [Trampu un Putinu]. Viņi abi izceļas ar pārāk izteiktu ego, tādēļ ir diezgan smieklīgi, ka viņiem labi saskan," viņš piebildis.

Kā uzskata politologs Vītis Jurkonis, jaunais grafiti varētu būt labs iemesls, lai uzaicinātu uz Viļņu pazīstamā Berlīnes mūra grafiti autoru.

"Vrubela grafiti iezīmēja laikmeta lūzumu. Bija doma ielūgt viņu uz Viļņu jau agrāk. Tad nu šis, iespējams, varētu būt labs arguments," viņš sacījis.


LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA, AFP/Scanpix/LETA