Bijušais "Islāma valsts" kaujinieks atklāj, kādas šausmas Eiropai gatavo teroristi
"Viņi vēlas lielu skaitu vienlaicīgu uzbrukumu Anglijā un Vācijā, un Francijā," stāsta Sarfo.
Pasaulē
2016. gada 4. augusts, 19:33

Bijušais "Islāma valsts" kaujinieks atklāj, kādas šausmas Eiropai gatavo teroristi

Jauns.lv

Kāds Vācijas pilsonis, kurš savulaik devās uz Sīriju, lai pievienotos teroristiskajam grupējumam "Islāma valsts", plašā intervijā laikrakstam "The New York Times" atklājis islāma ekstrēmistu metodes uzbrukumu organizēšanai Eiropā.

Harijs Sarfo, kurš pagājušajā gadā no Sīrijas atbēga atpakaļ uz Vāciju, pastāstījis, ka teroristi mudinājuši viņu atgriezties Eiropā, lai veiktu uzbrukumus tur.

Viņš norādījis, ka "Islāma valsts" teroraktu veikšanu Eiropā koordinē grupējuma izlūkošanas atzars "Emni", ko vada sīrietis Abu Muhameds al Adnani.

"Emni", kas sākotnēji pildīja policijas funkcijas "Islāma valsts" kaujinieku kontrolētajās teritorijās Tuvajos Austrumos, ir organizācija ar sarežģītu hierarhisko struktūru. Konkrētu uzbrukumu veikšanai tā veido nelielas vienības, kurās iesaista personas ar attiecīgu pilsonību un valodas prasmi.

Savulaik Brēmenē dzīvojušais Sarfo tika aizturēts tūlīt pēc atgriešanās Vācijā pagājušā gada jūlijā. Viņam tika piespriests trīs gadu cietumsods, un interviju "The New York Times" bijušais "Islāma valsts" kaujinieks sniedza, atrazdamies savā cietuma kamerā.

Lai gan Sarfo stāstīto nevar pilnībā pārbaudīt, Vācijas cietuma amatpersonas un izlūkdienestu pārstāvji uzskata viņu par uzticamu informācijas avotu.

Kad Sarfo ieradās Sīrijā, viņam tika paziņots, ka "Islāma valsts" vairs nevēlas, lai Eiropā dzīvojošie islāmisti dotos uz Tuvajiem Austrumiem nolūkā pievienoties grupējumam. Tā vietā viņiem vajadzētu rīkot teroristu pašnāvnieku uzbrukumus savās mītnes zemēs.

"Viņi vēlas lielu skaitu vienlaicīgu uzbrukumu Anglijā un Vācijā, un Francijā," stāsta Sarfo.

"Islāma valsts" tos, kuri zina eiropiešu valodas, kā arī tos, kuriem ir krimināla pagātne, uzskata par vērtīgiem rekrūšiem, jo tie var palīdzēt iegūt viltotus personu apliecinošus dokumentus, kā arī sniegt atbalstu teroristu nelegālai ievešanai Eiropā.

Ekstrēmisti Sīrijā Sarfo sacījuši, ka viņiem trūkst cilvēku Vācijā un Lielbritānijā un uz turieni nosūtītie teroristi nav guvuši vietējo atbalstu.

Kad Sarfo draugs uzdevis jautājumu par situāciju Francijā, teroristi sākuši smieties un atbildējuši, ka tur viņiem cilvēku pietiekot. Šī saruna notikusi vairākus mēnešus pirms pagājušā gada novembra teroraktiem Parīzē.

Tiek uzskatīts, ka Parīzes un Briseles teroraktus organizējis "Emni" un organizācijas kaujinieki nosūtīti arī uz Vāciju un citām Eiropas valstīm.

Sarfo atzinis, ka šķietami nesaistītie uzbrukumi, ko pieredzējusi Vācija, varētu būt daudz ciešāk saistīti, nekā uzskata varasiestādes.

Viņš norādījis, ka "Islāma valsts" uzbrukumu koordinēšanai Eiropā izmanto "tīrus cilvēkus", jaunus piesaistītos, kuriem nav zināmu sakaru ar ekstrēmistu grupējumiem. Tie darbojas kā starpnieki starp nākamajiem slepkavām un "Islāma valsts" pagrīdes vadītājiem attiecīgajā valstī.

Par ziņu aģentūru dēvētais "Islāma valsts" propagandas atzars "Amaq" pēc diviem jūlijā Vācijā notikušajiem teroraktiem izplatīja videoierakstus, kuros teroristi pauž savu uzticību "Islāma valstij".

Islāmisma eksperti gan apgalvo, ka grupējums šajos, kā arī citos gadījumos ekspluatē tā dēvēto "vientuļo vilku" sarīkotos slaktiņus nolūkā radīt pārspīlētu iespaidu par savu ietekmi.

Tomēr Sarfo uzskata, ka šajos gadījumos izmantoti "tīrie cilvēki", kas potenciālajiem slepkavām nodevuši instrukcijas un attiecīgi nogādājuši "Islāma valstij" minētos videoierakstus.

Viņš paudis pārliecību, ka "simtiem" "Islāma valsts" kaujinieku, kas atgriezušies Eiropā joprojām uztur sakarus ar grupējumu.

Sarfo piebildis, ka Eiropā dzīvojošajiem islāma ekstrēmistiem tagad tiekot ieteikts savu došanos uz Sīriju maskēt kā brīvdienu braucienus uz Turciju, kuru laikā viņi tiek nelegāli nogādāti pāri robežai "Islāma valsts" kontrolētajās teritorijās, kur notiek militārās apmācības.

Šie "kursi", lai neradītu aizdomas, ir īslaicīgi.

BNS / Foto: ekrānuzņēmums no video