Brutālu izvarošanu klipus tirgū Indijā pārdod kā sadzīves niekus. FOTO
Derdzīgi - izvarošanu klipus tur pārdod kā ikdienišķus sadzīves sīkumus, un pieprasījums ir liels.
Pasaulē
2016. gada 6. augusts, 07:33

Brutālu izvarošanu klipus tirgū Indijā pārdod kā sadzīves niekus. FOTO

Jauns.lv

Indijā cilvēkus pamatīgi saniknojis fakts, ka veikalos Utarpradēšas štatā blakus dažādiem ikdienišķiem produktiem var nopirkt arī video, kuros redzamas ainas no sieviešu izvarošanām.

Aģentūra "Reuters" ziņo, ka dienā tiek pārdoti simti vai pat tūkstoši šo 30 sekunžu līdz piecu minūšu garo video. Viena video maksa svārstās no 50 līdz 150 rūpijām (0,67-2,02 eiro). Interesenti šos video var nopirkt un uzreiz lejupielādēt savos mobilajos tālruņos.

Tiesa gan, pārdevēji ir modri un rūpīgi izvēlas, kam pārdot šos video, tādā veidā apgrūtinot likumsargu darbu šo derdzīgo darbību  novēršanā.

"Mēs esam modrībā. Mēs darām nepieciešamās darbības, bet ir grūti, jo video tirgošana notiek "zem letes"," sacīja Āgras pilsētas likumsargu pārstāvis Adžajs Šarma.

Tikmēr Utarpradēšā, kas tiek uzskatīts par vienu no vardarbīgākajiem Indijas štatiem, aizvadītajās nedēļās fiksētas vairākas grupveida izvarošanas. Pagājušajā nedēļā, piemēram, grupa vīriešu vairāku stundu garumā izvaroja kādu sievieti un viņas 14 gadus veco meitu. Vietējie mediji vēstīja, ka sākumā policija pat nereaģēja uz izsaukumu.

Indijas plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka šonedēļ vēl kāda sieviete kļuvusi par grupveida izvarošanas upuri un notikušais ticis iemūžināts mobilajā telefonā.

Tāpat pieaug to gadījumu skaits, kad ļaundari savus noziegumus nofilmē, lai pēc tam šantažētu upurus un atturētu no vēršanās policijā.

Pieaugot vardarbībai pret sievietēm, šonedēļ dusmu krustugunīs nonācis štata ministrs Akilešs Jadavs, kuru cilvēki pieprasa atbrīvot no amata.

Piemēram, 2014.gadā tikuši reģistrēti 337 922 pret sievietēm īstenoti vardarbības gadījumi, tostarp izvarošana, uzmākšanās un nolaupīšana, kas ir par deviņiem procentiem vairāk, nekā gadu iepriekš, liecina oficiālie skaitļi.

 

Izvarošanas upuri Indijā cieš no milzīgiem aizspriedumiem un ir spiesti samierināties ar arhaisku un bezjūtīgu sistēmu, uzsver sieviešu aizstāvji. Garo lietu izskatīšanu laikā upuri un aculiecinieki reizēm tiek iebiedēti no apsūdzēto puses. Nereti apsūdzētie lietu izskatīšanas laikā pamanās izsprukt no cietumsoda, samaksājot drošības naudu.

Kā zināms, 2012.gadā valsti satrieca kādas meitenes grupveida izvarošana autobusā, kas lika valdībai ieviest bargākus sodus, tostarp nāvessodu tiem, kas izvarošanā tiek apsūdzēti atkārtoti.

Kasjauns.lv/Foto: AFP/Scanpix/LETA, EPA/LETA, Reuters/Scanpix/LETA