Tramps par ASV aizsardzību pieprasa naudu arī no Japānas
Tramps: "Mums ir līgums ar Japānu. Ja Japānai uzbrūk, mums ir jāizmanto viss Savienoto Valstu spēks un varenība (..) ja mums uzbrūk, Japānai nav jādara nekas. Viņi var sēdēt mājās un skatīties "Sony" televizorus."
Pasaulē
2016. gada 6. augusts, 10:17

Tramps par ASV aizsardzību pieprasa naudu arī no Japānas

Jauns.lv

Republikāņu Baltā nama kandidāts Donalds Tramps piektdien pauda neapmierinātību, ka ASV ir jāaizstāv Japāna, bet, ja notiks uzbrukums ASV, tad, pēc Trampa domām, japāņi sēdēs mājās un skatīsies "Sony" televizorus.

Republikāņu politiķa kritika izskanēja kampaņas pasākumā Aiovas štatā, kurš viņš atkārtoti pārmeta ASV sabiedrotajiem, ka tie nevelta pietiekami lielus resursus aizsardzībai.

"Mums ir līgums ar Japānu. Ja Japānai uzbrūk, mums ir jāizmanto viss Savienoto Valstu spēks un varenība (..) ja mums uzbrūk, Japānai nav jādara nekas. Viņi var sēdēt mājās un skatīties "Sony" televizorus," paziņoja Tramps.

Viņš pauda, ka ASV aizstāv Japānu, Dienvidkoreju, Vāciju, Saūda Arābiju un citas valstis, bet tās "ne tuvu nemaksā, lai nosegtu izmaksas".

"Viņiem ir jāmaksā, jo nav kā bija pirms 40 gadiem," paziņoja Tramps.

"Tai ir jābūt divvirzienu ielai," uzsvēra republikāņu kandidāts.

"Varētu būt, ka Japānai nāksies pašai sevi aizsargāt pret Ziemeļkoreju," viņš piebilda.

Militārā alianse ar ASV ir bijusi Japānas drošības politikas pamatā, un šajā Tālo Austrumu valstī joprojām atrodas 47 000 amerikāņu karavīru.

Tramps jau ir paziņojis, ka ievēlēšanas gadījumā panāks, lai NATO dalībvalstis maksā par savu aizsardzību, uzsverot arī, ka Japānai un Dienvidkorejai jābūt spējīgām pašām sevi aizsargāt pret Ziemeļkorejas draudiem.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA