Kurdu-arābu alianse Sīrijā ieņēmusi "Islāma valsts" bastionu
Līdz ar Menbižas ieņemšanu džihādistiem nogriezts pēdējais ceļš, kas nodrošināja piekļuvi robežai un ārpasaulei.
Pasaulē
2016. gada 6. augusts, 18:20

Kurdu-arābu alianse Sīrijā ieņēmusi "Islāma valsts" bastionu

Jauns.lv

ASV atbalstītā kurdu-arābu alianse Sīrijas ziemeļos ieņēmusi līdz šim par džihādistu grupējuma "Islāma valsts" bastionu uzskatīto Menbižas pilsētu, sestdien pavēstīja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Pēc divus mēnešus ilgušajām kaujām kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD) teju pilnībā kontrolē netālu no Turcijas robežas esošo pilsētu.

"QSD tagad "ķemmē" Menbižas centru un ziemeļu daļu, dzenot pēdas "Islāma valsts" slēptajiem elementiem," sacīja SOHR vadītājs Rami Abderrahmans.

Līdz ar Menbižas ieņemšanu džihādistiem nogriezts pēdējais ceļš, kas nodrošināja piekļuvi robežai un ārpasaulei.

Menbižas krišanai, domājams, būs liela ietekme uz "Islāma valsts" iespējām nodrošināt piegādes un karotājus tās "de facto" galvaspilsētai Rakai, kā arī tās kontrole esošajiem apvidiem Sīrijā un Irākā.

"Islāma valsts", kas savulaik atšķēlās no "Al Qaeda", Menbižu ieņēma 2014.gadā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

 

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA