Maskavā simtiem cilvēku protestē pret pretterorisma likuma grozījumiem
"Laipni lūdzu uz manu pirmoreiz pieredzēto protestu mežā. Fakts, ka mēs esam mežā, parāda, ka mūsu valstī notiek kaut kas slikts," sacīja Kremļa kritizētājs Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē
2016. gada 9. augusts, 23:51

Maskavā simtiem cilvēku protestē pret pretterorisma likuma grozījumiem

Jauns.lv

Maskavā otrdien vairāki simti cilvēku protestēja pret Krievijas pretterorisma likuma grozījumiem, kuri, viņuprāt, pārkāpj interneta brīvību un konstitucionālās tiesības uz privātumu.

Pretrunīgi vērtētie pretterorisma likuma grozījumi ieguva likuma spēku, kad tos jūlija sākumā parakstīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Tie pastiprināja drošības dienestu pilnvaras novērošanā, pieprasot telekomunikācijas pakalpojumu sniedzējiem uzglabāt lietotāju telefonsarunas un īsziņas, kā arī pārraidītos attēlus un videoklipus sešu mēnešus, bet metadatus - līdz pat trim gadiem.

Šiem uzņēmumiem arī jānodrošina drošības dienestu piekļuve šiem datiem un to atšifrēšanai nepieciešamajiem mehānismiem.

Pretterorisma likumā par krimināli sodāmiem arī tika pasludināti vairāki pārkāpumi, kuru pastrādātāji iepriekš netika pakļauti kriminālvajāšanai, bet par dažiem nodarījumiem kriminālatbildības vecums tika pazemināts līdz 14 gadiem. Tika pagarināti arī paredzētie cietumsoda termiņi par tiešsaistes noziegumiem, piemēram, par kūdīšanu uz terorismu.

"Tas ir zīmīgs apdraudējums Krievijas konstitūcijai," protestētājiem paziņoja opozīcijas blogeris Antons Nosiks. "Šajā likumā ir daudz briesmīgu lietu, daudz nekonstitucionālu lietu, pret kurām mēs varam iebilst kā pilsoņi," teikts viņa paziņojumā.

Francijas ziņu aģentūras AFP fotogrāfs notikuma vietā ziņoja, ka demonstrācijā piedalījušies ap 1000 cilvēku.

Opozīcija izteica nožēlu par to, ka varas iestādes atļāvušas rīkot šo demonstrāciju mežainā parkā Maskavas ziemeļaustrumos, tālu no sabiedrības acīm.

"Laipni lūdzu uz manu pirmoreiz pieredzēto protestu mežā. Fakts, ka mēs esam mežā, parāda, ka mūsu valstī notiek kaut kas slikts," sacīja Kremļa kritizētājs Aleksejs Navaļnijs.

Pretterorisma likuma grozījumu pieņemšana Krievijas parlamenta apakšpalātā un augšpalātā šokēja interneta un telekomunikāciju industriju, kas atzina šos grozījumus par finansiāli sāpīgiem šai nozarei.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs jūlijā žurnālistiem norādīja, ka Putins uzdevis valdībai pārraudzīt "šī likuma īstenošanas procesu" un rīkoties, ja rastos "nevēlamas" sekas.

Bijušais ASV izlūkdienestu līgumdarbinieks Edvards Snoudens, kurš dzīvo trimdā Krievijā, mikroblogu vietnē "Twitter" nosauca jaunā pretterorisma likuma parakstīšanu par "tumšu dienu Krievijai".

""Lielā brāļa" likuma parakstīšana ir jānosoda," paziņoja Snoudens, piebilstot, ka viņš kritizēs šo likumu par spīti bailēm no Krievijas varas iestāžu atriebības.


LETA / Foto: Reuters/Scanpix/LETA