Vācijas ministrs rosina teroristiem atņemt pilsonību
Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs: "Vācijas pilsoņiem, kuri piedalās kaujās ārzemēs teroristisku grupējumu rindās un kam ir citas valsts pilsonība, Vācijas pilsonība būtu jāzaudē."
Pasaulē
2016. gada 11. augusts, 18:12

Vācijas ministrs rosina teroristiem atņemt pilsonību

Jauns.lv

Vācijas dubultpilsoņiem, kuri ārzemēs karo teroristu grupējumu rindās, Vācijas pilsonība būtu jāatņem, ceturtdien ierosināja iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vācijas dubultpilsoņiem, kuri ārzemēs karo teroristu grupējumu rindās, Vācijas pilsonība būtu jāatņem, ceturtdien ierosināja iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

Vācijas valdība arī plāno palielināt drošības spēku sastāvu un uzlabot to aprīkojumu, kā arī atvieglot terorismā aizdomās turēto uzraudzību un saukšanu tiesas priekšā.

"Neviens nevar garantēt pilnīgu drošību, bet mums jādara viss iespējamais, kas ir mūsu spēkos," paziņoja Mezjērs.

"Vācijas pilsoņiem, kuri piedalās kaujās ārzemēs teroristisku grupējumu rindās un kuriem ir citas valsts pilsonība, Vācijas pilsonība būtu jāzaudē," iepazīstinot ar jaunajiem terorisma apkarošanas soļiem, sacīja ministrs.

Pagājušajā mēnesī Vācijā vienas nedēļas laikā notika četri vardarbīgi uzbrukumi. Par diviem no tiem atbildību uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts". Uzbrukumos dzīvību zaudēja deviņi cilvēki un bojā gāja arī trīs uzbrucēji.

Atsaucoties uz amatpersonu datiem, ASV mediji februārī ziņoja, ka "Islāma valsts" rindās Sīrijā un Irākā karo 20 000 ārzemnieku, arī 3400 rietumvalstu pārstāvji.

Vācijas slepeno dienestu aplēses liecina, ka no Vācijas uz Sīriju un Irāku, lai pievienotos džihādistiem, devušies aptuveni 820 cilvēki, un aptuveni trešdaļa no viņiem pēc tam ir atgriezusies Vācijā. Drošības dienesti bažījas, ka viņi varētu izmantot savu ārvalstīs gūto pieredzi, lai sarīkotu teroraktus Vācijā.

Mezjērs paziņoja, ka atzīšana par draudu sabiedrības drošībai turpmāk būs pamats aizturēšanai un ārzemnieku deportēšanai.

Ministrs arī atklāja, ka policijā tiks izveidotas 4600 jaunas štata vietas un līdz 2020.gadam izdevumi ar drošību saistītiem jautājumiem tiks palielināti par diviem miljardiem eiro.

Vienlaikus Mezjērs noraidīja medijos izskanējušo informāciju, ka viens no plānotajiem pasākumiem apietu pacientu konfidencialitātes noteikumus, atvieglojot ārstiem iespēju ziņot varasiestādēm par savu pacientu noziegumu plāniem.

Mezjērs sacīja, ka valdība sadarbosies ar šīs nozares pārstāvjiem, lai nodrošinātu labāku sadarbību esošo noteikumu ietvaros. Pašreiz pie zināmiem apstākļiem ārstiem jau ir iespēja ziņot varasiestādēm par saviem pacientiem.

Vairākas drošības sfēras amatpersonas ir ierosinājušas arī aizliegt musulmaņu sievietēm sabiedriskās vietās pilnībā aizklāt seju un atteikties no dubultpilsonības, kā arī ierosinājušas citus pasākumus drošības uzlabošanai.

Mezjērs sacīja, ka šie ierosinājumi tiek apspriesti, piebilstot, ka pats personiski visus neatbalsta.


LETA/Foto: EPA/LETA