Kanādai šajās dienās draudēja džihādista sarīkots terorakts
24 gadus vecais Ārons Draivers, kurš policijai bija zināms kā "Islāma valsts" atbalstītājs.
Pasaulē
2016. gada 12. augusts, 00:30

Kanādai šajās dienās draudēja džihādista sarīkots terorakts

Jauns.lv

Kanādas policija Ontārio provincē ir nošāvusi džihādistu grupējuma "Islāma valsts" atbalstītāju, kurš plānoja sarīkot teroraktu tuvāko triju diennakšu laikā un detonēja spridzekli taksometrā, ceturtdien paziņoja Karaliskās Kanādas Jātnieku policijas pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

24 gadus vecais Ārons Draivers, kurš policijai bija zināms kā "Islāma valsts" atbalstītājs, tika nošauts trešdien taksometra aizmugures sēdeklī īsi pēc spridzekļa detonēšanas. Incidents notika Stratrojas pilsētā apmēram 220 kilometrus no Toronto.

Policija mēģināja aizturēt Draiveru pēc tam, kad bija no ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) saņēmusi videoierakstu par viņa plāniem sarīkot teroraktu.

Trešdien saņemtajā videoierakstā maskējies vīrietis, kurš drīz tika identificēts kā Draivers, sacīja, ka plāno detonēt spridzekli kādas pilsētas centrā rīta vai pēcpusdienas sastrēgumstundas laikā. Viņš nosodīja Rietumu "islāma ienaidniekus", atsaucās uz teroraktiem Parīzē un Briselē un apliecināja atbalstu "Islāma valstij".

Balstoties uz šo videoierakstu un citu no FIB saņemtu informāciju, policija secināja, ka aizdomās turētais bijis terorakta sagatavošanas beigu stadijā un tajā tiktu izmantoti spridzekļi, kas izgatavoti mājas apstākļos.

Policija trešdienas pēcpusdienā ieradās pie mājas, kurā Draivers dzīvoja kopā ar savu māsu, lai viņu aizturētu. Draivers bija iekāpis taksometra aizmugures sēdeklī un, policijai ierodoties, detonēja spridzekli, viegli ievainojot šoferi.

Policija Draiveru nošāva, kad viņš grasījās detonēt vēl vienu spridzekli.

"Ja viņš būtu aizbraucis no šīs dzīvesvietas pirms mūsu nokļūšanas tur, scenārijam būtu citas beigas - esmu pārliecināta par to," sacīja Jātnieku policijas komandiere Dženifera Strahana.

Nav pamata uzskatīt, ka Draiveram būtu bijuši līdzzinātāji viņa terorakta plānos. Nav arī zināms, kurp viņš grasījās doties, piebilda policija.

Draivers pērnā gada jūnijā tika aizturēts par "Islāma valsts" atbalstīšanu sociālajos medijos. Vēlāk viņš tika atbrīvots ar tiesas noteiktiem nosacījumiem, kas ierobežoja viņa pārvietošanos. Šie nosacījumi pakāpeniski tika mīkstināti, un šomēnes bija paredzēts tos atcelt.

LETA/Foto:AFP/LETA/Scanpix