Viļņā iznīcināts grafiti ar Putina un Trampa skūpstu
Par zīmējuma iznīcināšanu sienas īpašnieks vērsīsies policijā. Viens no grafiti idejas autoriem to vērtē kā uzbrukumu vārda brīvībai Lietuvā.
Pasaulē
2016. gada 13. augusts, 15:49

Viļņā iznīcināts grafiti ar Putina un Trampa skūpstu

Jauns.lv

Viļņā naktī uz piektdienu iznīcināts grafiti, kurā attēlots "brālīgs skūpsts" starp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ASV Republikāņu partijas prezidenta amata kandidātu Donaldu Trampu.

"Neuzskatām, ka tas ir vienkārši vandalisms - tas ir uzbrukums vārda brīvībai Lietuvā. Šī uzbrukuma mērķis bija atgādināt mums, brīvās pasaules iedzīvotājiem, ka mūsu sabiedrībā vēl ir cilvēki, kas aktīvi atbalsta autoritārismu," sociālās saziņas vietnē "Facebook" citēts viens no grafiti idejas autoriem Dominiks Čečkausks. Viņš ir arī viens no amerikāņu uzkodu bāra "Keule Rūke", uz kura sienas grafiti bija izveidots, īpašniekiem.

Piektdien viņš ziņu aģentūrai BNS teica, ka, visticamāk, saistībā ar notikušo vērsīsies policijā. Viņš pauda, ka idejas autori centīsies grafiti atjaunot.

Uzņēmējs atzina, ka, viņaprāt, tas nav bijis nejaušs incidents. Viņš norādīja, ka tiešus draudus vai pretenzijas saistībā ar popularitāti iemantojušo grafiti neviens nav saņēmis, tomēr sociālās saziņas vietnēs Putina atbalstītāji ir pauduši sašutumu.

Zīmējumā var saskatīt nepārprotamu līdzību ar slaveno 1990.gadā tapušo krievu mākslinieka Dmitrija Vrubela grafiti uz Berlīnes mūra, kurā skatāms vēsturiskais 1979.gada skūpsts starp toreizējo Padomju Savienības vadītāju Leonīdu Brežņevu un Austrumvācijas komunistiskā marionešu režīma līderi Ēriku Honekeru.

Grafiti ar Putinu un Trampu izpelnījās arī starptautisko plašsaziņas līdzekļu uzmanību, par to vēstīja raidsabiedrības BBC, CNN, izdevumi "Time", "Washington Post" un daudzi citi.

BNS/ Foto: AFP/LETA