Viņas stāsts pirms 10 gadiem šokēja pasauli. Nataša Kampuša: "Brīvībā dzīve nav rožaina"
Kopš Nataša izmuka no Volfganga Priklopila gūsta 2006.gada 23.augustā, nav tā, ka meitene būtu baudījusi nemitīgus laipnību un līdzjūtību plūdus.
Pasaulē
2016. gada 14. augusts, 07:21

Viņas stāsts pirms 10 gadiem šokēja pasauli. Nataša Kampuša: "Brīvībā dzīve nav rožaina"

Jauns.lv

Šomēnes ir desmitā gadadiena, kopš austriete Nataša Kampuša, kuras stāsts satricināja teju visu pasauli, ir brīvībā. Meitene, kura ieslodzījumā pavadīja astoņus gadus, medijiem tagad atklāj, ka dzīve "šaipus" nebūt nav tik viegla.

"Ir bijis ļoti grūti," aģentūrai AFP sacīja Kampuša, kuras baisā pieredze nonāca ziņu virsrakstos visā pasaulē. Nataša saka, ka viņai bija liegta iespēja socializēties ar citiem vienaudžiem. 

Kopš viņa izmuka no Volfganga Priklopila gūsta 2006.gada 23.augustā, nav tā, ka meitene būtu baudījusi nemitīgus laipnību un līdzjūtību plūdus. Par spīti viņas smagajai pieredzei, Kampuša ir saņēmusi draudus, rupjības un pat uzbrukumus uz ielas. "Es neesmu dusmīga. Es kādreiz biju, bet tad sapratu, ka tu vari sasniegt daudz vairāk, ja saglabā mieru. Cilvēki tik vienkārši nemainīsies, neraugoties uz to, kā pret viņiem attieksies," sacīja Nataša. 

Natašas pāridarītājs, telekomunikāciju tehniķis Priklopils, dienā, kad meitene izmuka, izdarīja pašnāvību. 

 

Kampuša stāsta, ka saņēmusi ļoti daudz pārmetumu, ko sekmēja konspirācijas teorijas un uzskats, ka viņa ir kļuvusi bagāta. Viens no stāstiem vēstī, ka Kampušai un Priklopilam bija kopīgs bērns, kurš apglabāts dārzā. Izskanēja arī baumas, ka Priklopils bija iesaistīts Austrijas elites pedofilijas tīklā, kura darbinieki arī nogalināja 44 gadus veco meitenes nolaupītāju. 

Nataša intervijā atklāj, ka šādas runas izplata "nejauki cilvēki", kas ir vien "niecīga daļa", lielākā daļa cilvēku meitenei liek mieru, kam priekšroku dod pati Kampuša, bet vēl citi mēģina viņu atbalstīt. "Daudzi cilvēki grib mani apskaut. Tas nav ļoti patīkami, bet pieņemami, ja tas ir tas, ko viņi vēlas," sacīja meitene. 

Esot brīvībā, meitene uzrakstījusi jau otro grāmatu, kurā uzskaita grūtības, ar kurām saskārās, cenšoties atgriezt savu dzīvi normālās sliedēs. "Pirms dažiem gadiem es izgāju cauri fāzei, kad sāku atgrūst apkārtējo pasauli. To pasauli, pēc kuras tik ļoti biju ilgojusies," senāk teikusi Kampuša, norādot: "Dažiem es biju provokācija. Iespējams, tāpēc, ka viņi nevarēja samierināties ar to, kā es tiku galā ar savu nolaupīšanu un dzīvi gūstā," viņa sacīja. 

"Varbūt es radīju tik daudz agresijas, jo noziegumi raisa agresiju un es biju vienīgā, kam varēja uzbrukt. Triecienu saņēmu es, nevis ļaundaris, kā tam būtu jābūt," viņa teica. 

Lai arī meitene zina, ka tas radīs vēl vairāk baumas, viņa atteicās grāmatā runāt par atsevišķiem gadījumiem, kurus viņa pieredzēja, kad tika badināta, sista un izmantota daudzu gadu garumā. "Protams, es tiku seksuāli izmantota, bet nav gana, ka es tik brīvi par to pastāstīju. Daži cilvēki uzskata, ka man būtu jāatstāsta katra sīkā detaļa," rakstīja Kampuša. 

Kampuša uzskata, ka viņas stāsts radīja tik lielu apmātību, jo viņas pieredze ir neaptverama un palīdz samierināties ar ļaunumu, kuru cilvēki izjūt katru dienu. Sabiedrībai vajadzīgs monstrs kā Volfgangs Priklopils, lai ļaunumam varētu piešķirt seju. 

Vieta, kur gūstā tika turēta Nataša - video:

Kampušai šobrīd pieder mājele ārpus Vīnes, kur viņa tika turēta gūstā, taču māja ir tukša. Viņa atzīst, ka tas ir "dīvaini", taču negrib pārdot to māju. Viņa māju apmeklē divas reizes mēnesī, lai izdarītu praktiskos darbus, piemēram, sakoptu dārzu. 

Kopš 2006.gada Kampuša centās dzīvot iespējami normālu dzīvi, atkal apvienoties ar savu ģimeni, atrast jaunus darbus, pabeigt skolu, mācīties un apgūt valodas. Īsu brīdi viņai pat bija savs televīzijas sarunu šovs. "Man patīk filmas, mūzika, 20.gadsimts, bet es esmu jauna un man "jāpeld" kopā ar citiem cilvēkiem pa 21.gadsimtu. Man jāintegrē sevi šajā gadsimtā," sacīja meitene. 

Tagad Nataša gribētu studēt psiholoģiju vai filozofiju un vairāk pievērsties labdarībai. Viņa jau iesaistījusies bērnu slimnīcas finansēšanā Šrilankā, kā arī strādājusi ar bēgļiem, tomēr viņas acis iedegoties, kad sarunas pievēršas astroloģijai. 

"Vai tu varētu man nokārtot tikšanos ar Anglijas karalieni? Izpētīju savu astroloģisko karti. Mēs esam ļoti saderīgas, kā divas liesmas," ķiķina Nataša, entuziastiski izklāstot Elizabetes II zvaigznes izvietojumu viņas dzimšanas brīdī. 

Priklopils Kampušu nolaupīja, kad meitene bija desmit gadus veca. Astoņaprus gadus viņš turēja Natašu gūstā savas mājas pagrabā – nepilnu piecu kvadrātmetru lielā telpā. Viņš meiteni mērdēja badā un piedevām vēl sita.

2006. gada augustā Kampušai izdevās aizbēgt. Īsi pēc tam viņas varmāka izdarīja pašnāvību. 

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press